Στο φως «Τα Ιερά Κειμήλια του Γένους Των Ποντίων» |
του Βαγγέλη Ψωμά
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας πραγματοποίησε με επιτυχία την παρουσίαση του λευκώματος «Τα Ιερά Κειμήλια του Γένους Των Ποντίων» με ομιλητή τον κ. Γιώργο Τανιμανίδη, πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Στην παρουσίαση παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, οι Βουλευτές Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης, ο Αντιδήμαρχος Άγγελος Σολάκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή, Μιχάλης Μλεκάνης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου και πλήθος κόσμου.
Μετά από πολύχρονη και επίπονη έρευνα του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» με ειδικούς επιστήμονες, επιτεύχθηκε η συγκεκριμένη συλλεκτική έκδοση που παρουσιάστηκε στο ισόγειο του Δήμου Δράμας το απόγευμα του Σαββάτου, στην οποία για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, παρουσιάζονται και ιστορούνται τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων.
Σύμφωνα με τον, πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά»Γεώργιο Τανιμανίδη, μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, το σύνολο των κειμηλίων που φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, συλήθηκαν και έμειναν «αιχμαλωτισμένα» στην Τουρκία, άλλα «φιλοξενούμενα» στο Μουσείο της Τραπεζούντας και άλλα σε αποθήκες στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.
Όμως, μετά από πολύχρονη και επίπονη έρευνα του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» με ειδικούς επιστήμονες, αλλά και με την επιστασία του προέδρου του Ιδρύματος, Γεωργίου Τανιμανίδη, κατορθώθηκε να οργανωθεί επιτόπια φωτογράφιση των χαμένων αυτών κειμηλίων, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η παρούσα συλλεκτική έκδοση, αφού, για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, παρουσιάζονται και ιστορούνται τα ιερά κειμήλια του Γένους των Ποντίων. «Η σημασία ανάδειξης των στοιχείων ενός πολιτισμού είναι ανάγκη επιτακτική σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και θέλει να στηριχθεί σε αρχές και αξίες που θα επιτρέπουν και θα οδηγούν την κάθε αλλαγή να στοχεύει σε ανθρωποκεντρικούς στόχους, που θα μπορούν να αποτελούν και ανάχωμα σε πράξεις και πολιτικές που είναι διεθνώς καταδικαστέες και κατά καιρούς προβάλλουν δυστυχώς και επαναλαμβάνονται. Για μια ακόμη φορά μπορεί η “Παναγία Σουμελά”, με ό,τι σημαίνουν και σηματοδοτούν οι δύο αυτές λέξεις, με την ιστορική διαδρομή της και τα κειμήλιά της να δώσει το μαργαρίτη αυτής της διαχρονικής πορείας ως καταλύτη για ένα “αύριο” που θα γράψει την ιστορία και με βάση αρχές και αξίες πανανθρώπινες, αντιμετωπίζοντας και δημιουργώντας ανάχωμα σ’ εκείνα τα οικονομικά μεγέθη και σ’ εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα, που τείνουν να ισοπεδώσουν ανθρώπους, πολτοποιώντας πολιτισμούς και ιστορικές αλήθειες».
Πηγή: Χρονικά Δράμας