Μαθητές Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη επισκέφθηκαν την πολυθεματική έκθεση "Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη" |
Την Πέμπτη, 17 Μαΐου οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων επισκέφτηκαν στο περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ. την πολυθεματική έκθεση "Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη", που επιμελήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της ωριαίας ξενάγησής τους, ενημερώθηκαν γύρω από βασικές όψεις του πολιτισμού, της θρησκείας, των παραδόσεων και της Ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού.
Μέσα σε έναν εικαστικά ενεργοποιημένο χώρο 2.500 τ.μ., στον οποίο ξεχωρίζουν οι φωτοϊστορικές παρουσιάσεις, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις αλλά και μία μοναδική συλλογή ιστορικών ντοκουμέντων και έργων τέχνης, οι μαθητές, με τη βοήθεια άρτια καταρτισμένων ξεναγών, αρχικά θυμήθηκαν ορισμένους γνωστούς αρχαιοελληνικούς μύθους, που είχαν γνωρίσει στη Γ΄ Δημοτικού, όπως την αργοναυτική εκστρατεία και την εξορία του Προμηθέα στον Καύκασο. Στη συνέχεια, με μεγάλο ενθουσιασμό «ψηλάφησαν» θεματικές, με τις οποίες εξοικειώθηκαν κατά τη φετινή χρονιά, όπως τα ζητήματα του αποικισμού του Εύξεινου Πόντου αλλά και της καθόδου των Μυρίων. Έπειτα, με αμείωτο ενδιαφέρον ενημερώθηκαν γύρω από την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον Πόντο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Το ζωηρό ενδιαφέρον τούς προκάλεσαν οι αναφορές στα τρία σημαντικότερα μοναστήρια του Πόντου: στην Παναγία Σουμελά, στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνος και στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. Αντίστοιχα, ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν οι πληροφορίες για την περίοδο της Οθωμανοκρατίας σε σχέση με τους Κρυπτοχριστιανούς.
Κορωνίδα της επίσκεψης αποτέλεσε το κομμάτι της γενοκτονίας αρχικά από τους Νεότουρκους (1914-1918) και στη συνέχεια από τους Κεμαλιστές (1919-1923), στην εύληπτη παρουσίαση του οποίου κεφαλαιώδους σημασίας ρόλο διαδραματίζουν τα έργα του Αλβανού ζωγράφου, Γεώργιου Κόλλα. Με μεγάλη συγκίνηση οι μαθητές έλαβαν ενδελεχή ενημέρωση γύρω από τα «αμελέ ταμπουρού», τις πορείες θανάτου, τα δικαστήρια ανεξαρτησίας της Αμάσειας, το αντάρτικο του Πόντου αλλά και το δράμα της προσφυγιάς. Ιδιαιτέρως τους συγκλόνισαν όσα έμαθαν για τον εθνομάρτυρα εκδότη της εφημερίδας «Εποχή», Νίκο Καπετανίδη, για τον αθλητή Συμεών Ανανιάδη αλλά και για τον κρυπτοχριστιανό Γεώργιο Κιουπτσίδη.
Οι μαθητές φεύγοντας από την έκθεση αντιλήφθηκαν πλήρως ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν αφορά ούτε μόνο τα άτομα ποντιακής καταγωγής ούτε μόνο τους απανταχού Έλληνες. Αν μια γενοκτονία δεν αναγνωριστεί, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα μίμησης για μια νέα γενοκτονία, όπως αποδεικνύεται από τα λόγια του Αδόλφου Χίτλερ στις 22 Αυγούστου 1939: «Ποιος κάνει λόγο στις μέρες μας για την εξόντωση των Αρμενίων;». Το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως, όταν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μένουν ατιμώρητα, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν.