Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

«Συναυλία με το μουσικό σχήμα Αργατεία» στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»

«Συναυλία με το μουσικό σχήμα Αργατεία» στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»
«Συναυλία με το μουσικό σχήμα Αργατεία» στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»

Με τη «Συναυλία με το μουσικό σχήμα Αργατεία», συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης "Πόντος, Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη" το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στις 8.30 μ.μ.

«Αργατεία» ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού πληθυσμού του Πόντου. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμέϊκα. Η μνήμη της αργατείας παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα των τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκ- συγχρονισμού».

Η μουσική μας Αργατεία θέλει να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και την σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές. Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης των ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων. Ήχοι και μελωδίες από τον ιστορικό Πόντο και οι δημιουργίες των Ποντίων οργανοπαικτών στην Ελλάδα αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης αλλά και ελπίδας.

Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουμε μια μελωδική συνέργεια η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία μας μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Οι "Αργατεία" είναι:
- Φίλιππος Κεσαπίδης, λύρα, Υπεύθυνος του Μουσικού Σχήματος
- Στέλλα Καμπουρίδου, καβάλ,
- Κώστας Καλούσης, τραγούδι,
- Γιάννης Καρακαλπακίδης, ακουστικό μπάσο,
- Χρήστος Τάσιος, κρουστά,
- Έλσα Μουρατίδου, τραγούδι,
- Θανάσης Κουλεντιανός, κανονάκι,
- Φίλιππος Κεσαπίδης, λύρα,
- Onur Senturk, λύρα, νταμπουράς και αγγείο.

Σχετικά θέματα

Πόντος, Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη (Όλο το πρόγραμμα)

Gjergj Kola: Η διατήρηση της μνήμης του Πόντου δεν είναι καθήκον μόνο των Ελλήνων