Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Χ. Σαχινίδου (πρ. ΠΟΠΣ): “Υπάρχουν γενιές Ποντίων θαμμένες και απαιτούν δικαίωση-Δεν θέλουμε ακραίους στις εκδηλώσεις”

Χ. Σαχινίδου (πρ. ΠΟΠΣ): “Υπάρχουν γενιές Ποντίων θαμμένες και απαιτούν δικαίωση-Δεν θέλουμε ακραίους στις εκδηλώσεις”
Χ. Σαχινίδου (πρ. ΠΟΠΣ): “Υπάρχουν γενιές Ποντίων θαμμένες και απαιτούν δικαίωση-Δεν θέλουμε ακραίους στις εκδηλώσεις”

Για την επίτευξη του “διακαούς πόθου” οι ποντιακοί σύλλογοι “επιτέλους να είμαστε όλοι ενωμένοι, με μία φωνή, να διεκδικήσουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας” ενόψει και της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μιλά στον Alpha 96,5 η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

“Την ώρα που ο “σουλτάνος” έχει αποθρασυνθεί, είχαμε την ηθική υποχρέωση και την ιστορική ευθύνη, να παραμερίσουμε τα λάθη, τις αστοχίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε μία κοινή και ενωτική εκδήλωση”, εξηγεί η κα. Σαχινίδου επισημαίνοντας πως “Είναι μία κοινή εκδήλωση η οποία έχει δύο σημεία αναφοράς.”

Το ένα είναι η πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 18:30, “όπου έχουμε το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και έχουμε κεντρικό ομιλητή τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ που από μόνος του είναι μία απάντηση στην Τουρκία” και το δεύτερο σημείο αναφοράς της κοινής εκδήλωσης είναι “το άγημα των Ποντίων με τα λάβαρα των σωματείων πορεύεται προς τον Λευκό Πύργο, συναντιέται με το άγημα του Γ Σώματος Στρατού και εκεί γίνεται η υποστολή της σημαίας” προαναγγέλλει η κα. Σαχινίδου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με πορεία προς το τούρκικο προξενείο, όπου θα επιχειρηθεί να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Γενοκτονία.

Επιπλέον, η νεοϊδρυθείσα Έδρα των Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στοχεύει “στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου” και κυρίως στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπενθυμίζει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Εν συνεχεία, η κα. Σαχινίδου τονίζει πως “Η ποντιακή ιστορία είναι ένα κομμάτι του εθνικού κορμού της ελληνικής ιστορίας” και αυτό επιδιώκεται να μεταλαμπαδευτεί προς όλους μέσω των δράσεων και των ημερίδων της Έδρας του ΑΠΘ.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο παρείσφρησης ακροδεξιών στοιχείων στις εκδηλώσεις, η κα. Σαχινίδου απαντά ρητώς και στέλνει μήνυμα στους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν μέρος: “Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ειρηνική πορεία” διαμηνύει και διευκρινίζει πως “οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια ρεβανσιστικού και μισαλλόδοξου κλίματος απέναντι στη σύγχρονη Τουρκία” παρόλο που “δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς, όταν γίνονται τόσες ιταμές προκλήσεις από τη γείτονα χώρα” συνεχίζει η ίδια παραπέμποντας στη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και στην πτώση του ελληνικού Mirage και τον θάνατο του χειριστή του.

Σε κάθε περίπτωση, “Εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και έχουμε πει, με ανακοινώσεις, ότι δεν θέλουμε ακραίους στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης” δεδομένου ότι “Εμείς τελούμε το μνημόσυνό μας στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν γενιές που ‘ναι θαμμένες στο πολυχιλιόχρονα χώματα και παραμένουν φρουροί της μνήμης και απαιτούν δικαίωση. Γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε”, διατρανώνει η κα. Σαχινίδου.

Πηγή: Alpha 96.5