Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Σύνταγμα: όσα έγιναν, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Φωτο)

Σύνταγμα: όσα έγιναν, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σύνταγμα: όσα έγιναν, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαΐου 2018, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα η οποία και ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.

Με λιγοστό κόσμο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη πλέον από το 2011, αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες ενδεδυμένους με την ανδρική Ποντιακή φορεσιά, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε η ομιλία του Φάνη Μαλκίδη, Δρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους, δυο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη καθώς και τον Πόντιο Βασίλη Γιαλαλή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Επισημάνθηκε, επίσης η ανάγκη το 2019, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης με την ανάλογη λαμπρότητα που τελέστηκε και η εκατονταετηρίδα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπου παραβρέθηκαν οι ηγέτες από 50 χώρες.


Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, στα οποία τα λουλούδια σχημάτιζαν από ένα νούμερο και ενωμένα εμφάνισαν τον αριθμό των θυμάτων: 353.000.

Ο Ηλίας Υφαντίδης, με την ποντιακή λύρα του ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», ενώ χορευτές Ποντιακών συλλόγων της Αθήνας χόρεψαν το χορό Σέρρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Ανθίδου - Σταματάκη και Νίνα Κασιμάτη, η βουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, η οποία εκπροσώπησε τη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο Λουκάς Αντώναρος, που εκπροσώπησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι δήμαρχοι Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, Ιωάννης Σκιαδίτης.