"Πρωτεύουσα" του Πόντου για μία μέρα η Κομοτηνή |
του Διονύση Βοργιά
Σημαντική ήταν η Κυριακή 29 Απριλίου για τον ποντιακό ελληνισμό της επαρχίας, καθώς πραγματοποιήθηκε το 10ο παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών των σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις τελευταίες απογευματινές ώρες στο κλειστό γυμναστήριο της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ.
Πιο αναλυτικά, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δήμος Κομοτηνής δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού διοργάνωσαν με επιτυχία το φεστιβάλ, στο οποίο χόρεψαν περισσότεροι από 700 παιδιά και έφηβοι, ενώνοντας τα χέρια τους και διατηρώντας άσβεστη την ποντιακή παράδοση.
Αναμφισβήτητα, κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ, ήταν η βράβευση δύο μορφών του ποντιακού ελληνισμού. Έτσι, βραβεύτηκε ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής "Εύξεινος Πόντος" Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο υιός του Δημήτρης), και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου για την προσφορά της στην μουσική ποντιακή παράδοση. Η κα Ξενοδοχίδου αντάμειψε το κοινό με μία έκπληξη, καθώς τραγούδησε ένα ποντιακό τραγούδι και δικαίως χειροκροτήθηκε από το ευρύ κοινό.
Οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσα στα χορευτικά δρώμενα, τα οποία χωρίστηκαν σε τρία μέρη, στους χορούς των σωματείων Δράμας, Καβάλας και Θράκης. Πριν τους χορούς, είχαν προηγηθεί οι χαιρετισμοί. Πρώτος κλήθηκε να μιλήσει ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων ο οποίος υπογράμμισε ότι "χαιρόμαστε αυτή την εκδήλωση και τα παιδιά μας", και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα: "Οι Έλληνες δεν είχαμε ποτέ πολλά λεφτά στην τσέπη μας, αλλά για ποιά πτωχευμένη Ελλάδα μπορεί να μιλά κανείς όταν 700 παιδιά και έφηβοι μας μαθαίνουν να αφήνουμε τις μικρότητες και να αγωνιζόμαστε για τον τόπο;". "Στις 19 Μαΐου όλοι οι Έλληνες, με πρώτους τους Ποντίους, θα τελέσουμε μνημόσυνα για τους 353.000 ανθρώπους που άδικα σφαγιάστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η Ρωμανία να μην πεθαίνει αλλά να ανθεί και να φέρει κι άλλο", συμπλήρωσε σε άλλο σημείο του λόγου του.
Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής στο πρόσωπο της προέδρου Νατάσας Λιβεριάδου, για την οικονομική - κι όχι μόνο - στήριξη του φεστιβάλ. "Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε και περισσότερες συμμετοχές, κάτι που σημαίνει πως οι γονείς και οι σύλλογοι έχουν δώσει στα παιδιά τις σωστές βάσεις ώστε να μάθουν τις ρίζες τους, κι αυτό μας γεμίζει ευθύνες ώστε να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι", παρατήρησε.
Παρούσα φυσικά ήταν και η αντιπρόεδρος της παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρύσα Μαυρίδου, η οποία είπε ότι "η παιδική και εφηβική καρδιά της μακραίωνης παράδοσης, χτυπά δυνατά στην ελληνική περιφέρεια με την ορμή των νιάτων, και μας καλεί σε ένα αντάμωμα με τη μνήμη και την παράδοση", και υπογράμμισε ότι "τα παιδιά μας δεν αλλοτριώθηκαν, δεν ξέχασαν αλλά μας δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντος, θωρακισμένο με την επίγνωση της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας και συνέχειας του ποντιακού πολιτισμού".
Το δικό του μήνυμα μετέδωσε ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης.
"Η μουσική παράδοση είναι συχνά η αφορμή μνήμης και τιμής και τα παιδιά αυτά είναι η απόδειξη. Όσο υπάρχουν αυτά τα παιδιά και μεγαλώνουν με αυτές τις αξίες, τόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα ξαναζήσουμε ούτε χαμένες πατρίδες ούτε υποχωρήσεις", είπε.
Καταληκτικά, το σχόλιό του κατέθεσε ο πρόεδρος της νεολαίας των Ποντίων Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης ο οποίος εξήγησε πως "η γιορτή έχει γίνει θεσμός και προσφέρει στιγμές πολιτισμού. Τα παιδιά μας χορεύοντας αγκαλιάζουν τα χρηστά ήθη και τις αξίες που άφησαν οι πρόγονοί μας πίσω".
Πηγή: Χρόνος