Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Σε κλίμα ενότητας οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Σε κλίμα ενότητας οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη
Σε κλίμα ενότητας οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τίμησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη με ενιαία παρουσία, μετά από 14 χρόνια, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία του ποντιακού χώρου, με κοινή απαίτηση την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των 353.000 νεκρών Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησαν το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες από τους προέδρους των ομοσπονδιών και του αυτοεξόριστου συγγραφέα και ακτιβιστή, Ταμέρ Τσιλιγκίρ.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης, κάλεσε την κυβέρνηση "να αναλάβει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων" και τους βουλευτές όλων των κομμάτων "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καθώς το οφείλουν στη μνήμη των δολοφονηθέντων προγόνων μας". Υπογράμμισε πως φέτος πραγματοποιούνται κοινές εκδηλώσεις καθώς επιθυμία είναι "να πάψει να αποτελεί άλλοθι το μη ενιαίο μέτωπο".

Από την πλευρά του, ο Στέργιος Καλπαζίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. υπογράμμισε πως "τον 20ό αιώνα ζήσαμε τρεις Γενοκτονίες. Των Εβραίων, Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. Οι δύο πρώτες αναγνωρίστηκαν άμεσα, των Ελλήνων του Πόντου μόνο από 4 κράτη". Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία "να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα της. Απαιτούμε δικαίωση και καταδίκη των εγκλημάτων".

Η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ζήτησε να μπει "στην ατζέντα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η Γενοκτονία των Ποντίων". "Ο αγώνας μας θα πρέπει να απευθύνεται στο εσωτερικό. Δεν ζητάμε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση του δικαιώματος στη μνήμη. Αυτό το είχαμε ανέκαθεν. Ζητάμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των αθώων Ελλήνων Ποντίων", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, μιλώντας στους συγκεντρωθέντες ανέφερε πως "πρέπει να τιμωρηθούν τα εγκλήματα της Γενοκτονίας και να δοθούν αποζημιώσεις στους απόγονους με προσαύξηση. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για όλους όσοι ζουν εκεί και θέλουν να μάθουν τη μητρική γλώσσα, τα ποντιακά. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε θρησκευτικές καταπιέσεις".

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας στο Λευκό Πύργο από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα, παρουσία κόσμου και των "λαβάρων" των σωματείων, όπου σημειώθηκε και η απρόκλητη επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ενιαία πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου κατέθεσαν ψήφισμα και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Δημήτρης Μάρδας, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ