Έκαναν συνέδριο στην Τραπεζούντα οι Τούρκοι για πουν ότι δεν έγινε Γενοκτονία! |
Πραγματοποιήθηκε από το Τουρκικό Ίδρυμα Ιστορίας (ΤΤΚ) στο ίδρυμα Ατατούρκ, Γλώσσας-Πολιτισμού-Ιστορίας στην Τραπεζούντα, το δεύτερο "Συνέδριο Εθνικού Αγώνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας".
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πολυτεχνείο Μαύρης Θάλασσας, ως ομιλητές μετείχαν ο Ρεφίκ Τουράν-πρόεδρος του ΤΤΚ, ο αντιπρόεδρος Γκιουράι Κιρπίκ και ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Μαύρης Θάλασσας Χικμέτ Οξούζ. Στην εκδήλωση εξετάσθηκαν ο εθνικός αγώνας που δόθηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (σημ. μεταφρ.: Πόντος) και οι ισχυρισμοί περί Ποντιακής γενοκτονίας.
Πριν από το συνέδριο, στις εναρκτήριες ομιλίες που έκαναν οι Κιρπίκ και Οξούζ, ευχήθηκαν η πραγματοποίηση αυτών των συνεδρίων τώρα που πλησιάζουν τα 100 έτη από τον εθνικό αγώνα, να συμβάλει στην διατήρηση του πνεύματος του αγώνα.
Ο καθηγητής Γκιουράι Κιρπίκ-αντιπρόεδρος του ΤΤΚ, εστίασε στο ότι η Ελλάδα ανακήρυξε ως ημέρα της δήθεν γενοκτονίας την 19η Μαΐου που είναι μια ημερομηνία ορόσημο για τον τουρκικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και πρόσθεσε πως οι, περί γενοκτονίας, ισχυρισμοί είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να παρακολουθείται. Ο καθηγητής Κιρπίκ ανέφερε πως συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να προβάλλουν παρόμοιους ισχυρισμούς και στις νότιες περιοχές μας και ευχαρίστησε το Πολυτεχνείο που φιλοξενεί το συνέδριο όπου θα συζητηθεί αυτό το σοβαρό θέμα.
Οι ισχυρισμοί περί Ποντιακής γενοκτονίας στηρίζονται σε διαστρεβλώσεις
Ακολούθως ο Κιρπίκ έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις δραστηριότητες των Ρωμιών εντός των εδαφών της Ανατολίας και του εθνικού αγώνα που δόθηκε ενάντια σε αυτές τις δραστηριότητες, ενώ ανέφερε πως οι Έλληνες για να ασκήσουν τις περί Πόντου δραστηριότητες τους, από το 1814 που ίδρυσαν την Φιλική Εταιρία ως τώρα, διαμέσου μιας πλαστής ιστοριογραφίας, επιχείρησαν να οικοδομήσουν την κοινότητα και την πολιτική τους. Ο καθηγητής Κιρπίκ ανέφερε πως ενάντια στις δραστηριότητες αυτές των Ελλήνων δόθηκε ένας πετυχημένος αγώνας και πρόσθεσε πως οι χάρτες που κοινοποιούν οι Έλληνες σχετικά με την Ανατολία, μπορούν να αναγνωστούν ως χάρτες του εθνικού τουρκικού αγώνα που δόθηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο καθηγητής Κιρπίκ ανέφερε πως μέσω ισχυρισμών που έρχονται σε σύγκρουση με τα οθωμανικά πληθυσμιακά στοιχεία για του Πόντιους, με ισχυρισμούς που βασίζονται σε δεύτερης ποιότητας πηγές και σε έωλα δικά τους έγγραφα, γίνεται προσπάθεια να πειστούν διάφορες χώρες του κόσμου. Είπε επίσης πως μετά από την αναγνώριση από την βουλή της Ελλάδας της Ποντιακής γενοκτονίας το 1994, εκατοντάδες σύλλογοι Ποντίων πραγματοποιούν στις 19 Μαΐου, τελετές μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ο Χικμέτ Οξούζ ανέφερε πως τα όπλα που έστειλαν οι Σοβιετικοί στάλθηκαν προς τα δυτικά μέσω της Τραπεζούντας και ότι χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχία του αγώνα που δόθηκε στο δυτικό μέτωπο. Ο καθηγητής Οξούζ ανέφερε πως ονόματα όπως οι Φαίκ Αχμέτ Μπαρουτσού και Τοπάλ Οσμάν έδωσαν πολύτιμες υπηρεσίες...
Πηγή: Τουρκικά Νέα