Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι κατά το Euronews υπό αμφισβήτηση; Πως την αποκαλούν;

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι κατά το Euronews υπό αμφισβήτηση; Πως την αποκαλούν;
Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι κατά το Euronews υπό αμφισβήτηση; Πως την αποκαλούν;

του Μ. Στυλιανού

Τα χθεσινά βίαια επεισόδια σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Μπουτάρη, που αποπειράθηκε να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης του σφαγιασμού του Ποντιακού Ελληνισμού - τον οποίο έχει κατ’ επανάληψη καθυβρίσει - προτάχθηκαν στις έξη κορυφαίες ειδήσεις των πρωινών δελτίων του τηλεοπτικού δικτύου Euronews, οργάνου προβολής και διάδοσης των θέσεων των ηγετικών εγκεφάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνούς σημασίας αυτή η εκ Θεσσαλονίκης είδηση, αξιολογήθηκε ως 6η σε σημασία, μετά:

1)Την έναρξη στο Λονδίνο δημόσιας έρευνας για την απανθράκωση του πολυορόφου «Πύργου (λαϊκών διαμερισμάτων) Γκρένφελντ», με 72 νεκρούς (κατά τις αμφισβητούμενες επίσημες ανακοινώσεις), που έχει προκαλέσει κοινωνικό και πολιτικό συγκλονισμό στην Βρετανία.
2) Την επανεκλογή του Προέδρου Μαδούρο στην Βενεζουέλα, με προβολή των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία.
3) Τη ασθένεια του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς.
4) Την αποφυγή σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, με συμβιβασμό και
5) Την κυβερνητική συμφωνία των πολιτικών άκρων στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρόγραμμα που εγκρίθηκε σε ανεπίσημη ψηφοφορία από το 60% των Ιταλών και που χαρακτηρίζεται ως εφιάλτης για το κονκλάβιο των Βρυξελλών.

Η ειδησεογραφία από την Θεσσαλονίκη έτυχε επιμελούς περιποίησης, με προβολή βίντεο με σκηνές από τις μαζικές κραυγαλέες και μερικές χειροποίητες εκδηλώσεις του είδους των συναισθημάτων που έχουν συσσωρεύσει στο ποντιακό στοιχείο της «πόλης του» οι αλλεπάλληλες κατά καιρούς δηλώσεις του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης.

Το Euronews πληροφόρησε το ευρωπαϊκό κοινό του ότι οι βιαιότητες σημειώθηκαν κατά την εκδήλωση σε ανάμνηση της «the so-called genocide» των Ελλήνων της Τουρκίας. Λέξεις που κατά λέξιν μεταφράζονται στα ελληνικά «της έτσι ονομαζόμενης», αλλά που στον αγγλόφωνο αναγνώστη έχουν την έννοια «της κατά τον ισχυρισμό», επειδή υιοθετούνται για να υποδηλώσουν την επιφύλαξη του ομιλητή η συντάκτη για την ακρίβεια του ορισμού.

Φυσικά το επαναλαμβανόμενο δελτίο προβάλλει τις πολιτικές δηλώσεις καταδίκης της κακομεταχείρισης του Δημάρχου, με έμφαση στις δηλώσεις Τσίπρα ότι οι δράστες ήταν κακοποιοί/κακούργοι (thugs) της άκρας δεξιάς.

Ανεξάρτητα από την υψηλή βαθμολόγηση του επεισοδίου της Θεσσαλονίκης στην ιεράρχηση της σημερινής ειδησεογραφίας του επίσημου ευρωπαϊκού καναλιού, αυτό που καθιστά το ίδιο το δελτίο του Euronews είδηση είναι η προφανής αμφισβήτηση του ορισμού «γενοκτονία» για την τουρκική πολιτική και δράση έναντι των αρμενικών και ελληνικών πληθυσμών, που το φέρει να συντάσσεται με τις θέσεις του κ. Μπουτάρη, της Τουρκίας (και όχι μόνο) όσον αφορά τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πάντως για τον κάποιον αποφορτισμό του αισθήματος ιερής αγανάκτησης, που προκάλεσε η χθεσινή βία σε ευαίσθητες πολιτικές ψυχές,... ασυνήθιστες σε τέτοιες εικόνες, θα πρέπει να υπομιμνηστούν τουλάχιστον δύο στοιχεία:

Ο χτεσινός επίσημος επισκέπτης στην εκδήλωση για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει δηλώσει στο CNN, σε κλασσικά αγγλικά, « Ο Κεμάλ ήταν μεγάλος ηγέτης, δημιουργός του τουρκικού κράτους» και εγώ δεν I don’t give a shit για το τι λέει ο ένας και ο άλλος…» (προφανώς για την γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών).

Σε επίσημη από του βήματος εβραϊκής προφανώς συγκέντρωσης, αφού φορούσε και ο ίδιος την εβραϊκή «Κίπα» στην κεφαλή του, ο δήμαρχος Μπουτάρης διακήρυξε πως υπήρξε ένα και μοναδικό ολοκαύτωμα/γενοκτονία και πως είναι απαράδεκτο να υιοθετείται και από άλλους αυτός ο ορισμός.

Αυτή είναι πράγματι και η θέση που εξηγεί γιατί το Ισραήλ, παρά την εχθρότητα της Τουρκίας αρνείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ως γνωστόν χθες πέραν των πολιτικών, μήνυμα αλληλεγγύης έλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και από μίαν πρεσβεία, του Ισραήλ.

Πηγή: Militaire