Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ιστορική στιγμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό η συνάντηση των τριών Ιερών εικόνων (Φωτο - Video)

Ιστορική στιγμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό η συνάντηση των τριών Ιερών εικόνων
Ιστορική στιγμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό η συνάντηση των τριών Ιερών εικόνων

Με κλίμα ενότητας, αγάπης και συγκίνησης έγινε η λαμπρή ιστορική εορτή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, σε μια μεγάλη στιγμή της Ορθοδοξίας.

Ένα εξαιρετικά λαμπρό διήμερο εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτό εκατοντάδες πιστοί προσκυνητές και μέλη ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Στις 22 και 23 Απριλίου 2018 στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έγινε η συνάντηση ψυχής του Ποντιακού Ελληνισμού και ο εορτασμός της 1121ης πανηγυρικής επετείου από την ίδρυσή της στον Πόντο και ταυτόχρονα της 50η επετείου της ανιστόρησης αυτής στους πρόποδες του Βερμίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία συναντήθηκαν τα πιο ιερά κειμήλια των Ποντίων, οι θαυματουργές εικόνες των ανιστορημένων Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα σε κοινή θεία λειτουργία.

Οι εορταστικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου 2018, όταν μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλο, τον ιερέα του Αγίου Δημητρίου π. Ιορδάνη, τον πρόεδρο του σωματείου Χαράλαμπο Καζαντζίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Μπίρδα, από τον πρόεδρο του σωματείου Παναγία Σουμελά Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μετέφερε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ιερά Μονή, όπου την υποδέχθηκε η Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Μετά τον στολισμό των ιερών εικόνων και την μεταφορά τους με θρησκευτική ευλάβεια από χορευτές στον Ιερό Ναό, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, τον Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο Πατέρα Φιλόθεο, τον Αιδεσιμώτατο πατέρα Ευστράτιο Ιμβριώτη και την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών.

Στο καθιερωμένο Ποντιακό παρακάθ’ οι Γιώργος Σοφιανίδης και Γιώργος Στεφανίδης στη λύρα και το τραγούδι και οι Νίκος Παπουλίδης και Δαμιανός Παπαδόπουλος στο νταούλι απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια της Ματσούκας και της Γαλίαινας.


Ανήμερα της γιορτής, την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Στις 10.30 το πρωί έγινε η λιτάνευση των θαυματουργών εικόνων του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, στην ομιλία του έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαρίστησε τους δύο προέδρους των αδελφών σωματείων των ιστορικών Μονών ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες, και ανέφερε στην προσφώνησή του πως οι τρεις Μονές στέλνουν μήνυμα αγάπης, συνεργασίας και αδελφοσύνης στον 1ποντιακό Ελληνισμό, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετέχουν στην εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και καλωσόρισε τους προσκυνητές.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, Θεοδόσης Κυριακίδης τόνισε την σημασία του κοινού εορτασμού των τριών εικόνων και ανακοίνωσε την απόφαση του συμβουλίου να τιμηθεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, δια του προέδρου της Ανέστη Οσιπίδη με ένα πιστό αντίγραφο της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος από τον υπεύθυνο πνευματικών εκδηλώσεων του Σωματείου κ. Νικόλαο Σιδερόπουλο και τον χοροδιδάσκαλο της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η «Εύξεινος Λέσχη Κοπανού», ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλοχωρίου Η Λυγκήστις», ο «Σύλλογος Ποντίων Δάφνης», το «Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης» και η «Πυρρίχιος Ακαδημία». Στους συμμετέχοντες συλλόγους, δόθηκε αναμνηστικός έπαινος για τη συμμετοχή τους. Τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πλαισίωσαν οι καλλιτέχνες Κώστας Καραπαναγιωτίδης στο τραγούδι, Μιχάλης Κασαμπαλίδης στη λύρα και Δημήτρης Φουντουκίδης στο αρμόνιο. Μετά το τέλος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων παρατέθηκε γεύμα στους προσκυνητές.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας, ο κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ο κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Δεμέστοιχας, Μέραρχος Β' Σ.Σ., ο Αν/χης (ΠΖ) κ. Κων/νος Τσάγκας, εκπρόσωπος της Μεραρχίας, ο κ. Δημήτριος Κουτσιούμπας, Δ/κτής Α.Τ. Νάουσας, ο κ. Σ. Ζαχαριάδης Υπ/δκτής Α.Τ. Νάουσας, ο κ. Νικόλαος Παλαμούτης, Δ/κτής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας, ο κ. Αναστάσιος Οσιπίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, ο κ. Θεόδωρος Κουνατίδης, πρόεδρος του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιωακείμ Χατζηθεοδωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας, ο κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης και επικεφαλής μελών Δ.Σ., ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, ο κ. Παναγιώτης Ακριτίδης, πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης και μέλη του Δ.Σ., ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών, ο κ. Χρήστος Καμενίδης, ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής, ο κ. Ευστάθιος Τσαχαλίδης, ομότιμος καθηγητής Δασολογίας & Προστασίας Περιβάλλοντος, ο κ. Ευστάθιος Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας, ο κ. Όμηρος Παχατουρίδης, πρόεδρος της Πυρριχίου Ακαδημίας και επικεφαλής μελών Δ.Σ., ο κ. Γιάννης Γαβριηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», ο κ. Φώτης Φανιάδης, πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, η κα Χαρίκλεια Πετανίδου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», ο κ. Σταύρος Σταυριανίδης, εκπρόσωπος Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, ο κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης, εκπρόσωπος Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών, ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας Γερμανοελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών, η κα Μπαλτατζίδου Ειρήνη, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοπανού, η κα Ιωαννίδου Τάσα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλοχωρίου «Η Λυγκήστις», ο κ. Κων/νος Τσαβδάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Δάφνης, η κα Σόνια Μιχαηλίδου, πρόεδρος Σωματείου Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης, εκπρόσωπος του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης, ο κ. Αναστάσιος Μωυσίδης, πρόεδρος Τ.Σ. Ροδοχωρίου, ο κ. Παναγιώτης Κεκεσίδης, πρόεδρος Δασικού Συνεταιρισμού Ροδοχωρίου, ο κ.Ραφαήλ Πουλτίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», ο κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, τ. Νομάρχης Δράμας, ο κ. Κώστας Αποστολίδης, τ. πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης, μέλη Δ.Σ. ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.