Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Για 17η χρονιά διοργανώθηκαν τα Παρχάρια σε ένα πανέμορφο τοπίο

Για 17η χρονιά διοργανώθηκαν τα Παρχάρια σε ένα πανέμορφο τοπίο
Για 17η χρονιά διοργανώθηκαν τα Παρχάρια σε ένα πανέμορφο τοπίο

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" πραγματοποίησε για 17η συνεχή χρονιά  την ολοήμερη υπαίθρια εκδήλωσης Παρχάρια την Κυριακή 27 Μαΐου στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου Αργυρουπόλεως, στον χώρο της εκδήλωσης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην τοποθεσία Οχυρό Νυμφαίας, σε απόσταση 15 χλμ από την Κομοτηνή, και πλαισιώθηκε από:

- Φεστιβάλ παραδοσιακού ποντιακού χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα.
- Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου.
- Έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών.
- Επίδειξη παραδοσιακής μουσικής και χορού με τη συμμετοχή παραδοσιακών ερμηνευτών και συγκροτημάτων.

Παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η δημοτικής σύμβουλος Κομοτηνής Αφροδίτη Καρελιάδου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου και άλλοι.



Το φυσικό κάλος της περιοχής με τα καταπράσινα δάση, η ποιότητα των καλλιτεχνών που πλαισίωσαν το υπαίθριο “Παρχαρέτικο πανοΰρ” και η συμμετοχή του κόσμου άφησαν σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα αξέχαστο ταξίδι του νου σε αλλοτινές εποχές του ανθρώπινου γένους.

Μετά την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου "Η Τραπεζούντα" Ελευθέριος Καρελιάδης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη του συλλόγου που για εβδομάδες δούλεψαν για τη προετοιμασία της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς του τόπου, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Δήμο Κομοτηνής και τις υπηρεσίες του, το Δ' Σώμα Στρατού, τη διοίκηση και τους στρατιωτικούς, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που ήταν, όπως κάθε χρόνο αρωγοί στην προσπάθεια του συλλόγου για την διατήρηση του Ποντιακού Πολιτισμού και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της υπέροχης τοποθεσίας στη Νυμφαία".

Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου και Αφροδίτη Καρελιάδου.

Πηγή: Ο Χρόνος