Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

«Φαχισέ Τσίκα» - Το αφήγημα που στηρίζεται στην μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας απ' την Κερασούντα του Πόντου

«Φαχισέ Τσίκα» - Το αφήγημα που στηρίζεται στην μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας απ' την Κερασούντα του Πόντου
«Φαχισέ Τσίκα» - Το αφήγημα που στηρίζεται στην μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας απ' την Κερασούντα του Πόντου

Είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη έκδοσή του, επανακυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Άγρα το αφήγημα του Θωμά Κοροβίνη «Φαχισέ Τσίκα».

Το αφήγημα στηρίζεται στην προφορική μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας απ' την Κερασούντα του Πόντου, της Ευθαλίας, και παρακολουθεί την κατατρεγμένη ζωή της από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα μέχρι την κατάληξή της – έπειτα από πολλές περιπέτειες – στα μπορντέλα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη.

«Φαχισέ» στα τούρκικα σημαίνει πόρνη. «Τσίκα», δηλαδή κοπέλα, είναι το παρατσούκλι που έδωσε στην Ευθαλία ο Σπανιόλος αγαπημένος της.

Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.

Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα βιβλία: «Κανάλ ντ’ Αμούρ» (Άγρα, 1996), «Οι ασίκηδες.

Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα» (Άγρα, 2003), «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας» (Άγρα, 2005), «Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής» (Άγρα, 2009), «Ο γύρος του θανάτου» (Άγρα, 2010), «’55» (Άγρα, 2012), «Τι πάθος ατελείωτο»  (Άγρα, 2014), «Ο κατάδεσμος» (Άγρα, 2016), «Σκίρτημα ερωτικόν. Ο Κ.Π. Καβάφης εις την Πόλιν» (Άγρα, 2017).

Τελευταίο του βιβλίο είναι το μυθιστόρημα «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν - Λαϊκό ρομάντσο τον καιρό της φωτιάς του 1917 στη Θεσσαλονίκη», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα αρχές Μαΐου 2018.

Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Για το μυθιστόρημά του «Ο γύρος του θανάτου» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011, ενώ για το «’55» τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Θέμελης» 2013.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Πηγή: Lifo