Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων & Ελληνίδων στην Περαία

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων & Ελληνίδων στην Περαία
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων & Ελληνίδων στην Περαία

Για 2η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 2 Ιουνίου στην Περαία, εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ελληνίδων εξ Ανατολής.

Όλων αυτών, των προερχόμενων από περιοχές της Θράκης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας, που ένιωσαν τόσο έντονα τι σημαίνει διωγμός, τι σημαίνει προσφυγιά, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητα.

Η εκδήλωση, η οποία ήρθε να προστεθεί στις άλλες δύο, θεσμοθετημένες προ 4ετίας, εκδηλώσεις προς τιμή των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τελέσθηκε με πλήθος κόσμου να παρίσταται, αποτίοντας τον πρέποντα σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα της ιστορίας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές οι κ. Μαλκίδης Θεοφάνης, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών και Μάνος Γεώργιος, συγγραφέας, οι οποίοι καθήλωσαν με το λόγο τους, συγκίνησαν και ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους.

Το πρόγραμμα συνοδεύθηκε από μουσικοχορευτικά δρώμενα, με τη συμμετοχή της χορωδίας του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., αλλά και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου, του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Περαίας και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, με συντονίστρια την Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Περαίας, κα. Νίτσα Κάλφα, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο Βουλευτής, κ. Σάββας Αναστασιάδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου.