Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Η Επισκοπή Νάουσας τίμησε τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η Επισκοπή Νάουσας τίμησε τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Η Επισκοπή Νάουσας τίμησε τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Επισκοπής Νάουσας από την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας μουσικοποιητική εκδήλωση προς τιμήν των 353.000 ψυχών του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρά την έντονη κακοκαιρία όλοι οι συντελεστές επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ώστε να αποδοθεί φόρος τιμής στους προγόνους μας.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης, καθώς η βροχή έπεφτε ή όπως αλλιώς είπε ο ίδιος "τα δάκρυα των προγόνων μας έπεφταν από εκεί ψηλά για να μας υπενθυμίσουν ότι βρίσκονταν εκεί μαζί μας".


Ακολούθησαν στάσιμα, ωδές, θρήνοι, σε μια αλληλουχία μέσα από εικόνες και αλήθειες για το διαπραχθέν κατά της ανθρωπότητας έγκλημα. Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Παντελής Κυρκενίδης, Γιώργος Ορδουλίδης, Δημήτρης Φουντουκίδης, Αλέξανδρος Ζουντουρίδης και Μπάμπης Λαζαρίδης με τις ερμηνείες τους μετέφεραν τους ακροατές στην εποχή εκείνη δημιουργώντας κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Στη συνέχεια ακολούθησε λαμπαδηδρομία προς το Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πορεία κρατώντας αναμμένα κεράκια. Χορευτές του συλλόγου φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου και κρατώντας αναμμένες δάδες, τραγουδούσαν «Την Πατρίδαμ’ έχασα» προκαλώντας ρίγος συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια του κόσμου, παρασύροντας όλους όσους συμμετείχαν στην πορεία να τραγουδήσουν μαζί τους. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τον Πυρρίχιο Χορό Σέρρα μπροστά από το Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού προς τιμήν των ανταρτών του Πόντου.