Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

«Λόγια από καρδίας» - Παρουσιάστηκε η νέα Ποντιακή μουσική δουλειά του Αντώνη Πηλαλίδη

«Λόγια από καρδίας» - Παρουσιάστηκε η νέα Ποντιακή μουσική δουλειά του Αντώνη Πηλαλίδη
«Λόγια από καρδίας» - Παρουσιάστηκε η νέα Ποντιακή μουσική δουλειά του Αντώνη Πηλαλίδη

Η δημιουργία του cd που φέρει τον τίτλο «Λόγια από καρδίας» είναι προϊόν μιας σκέψης – επιθυμίας του 2005, την οποία ο ίδιος ο Αντώνης Πηλαλίδης μοιράστηκε με τον φίλο του και μετέπειτα συνεργάτη του, Θεόφιλο Πουταχίδη.

Έτσι λοιπόν αμέσως άρχισε η συλλογή των μελωδιών, ορισμένες εκ των οποίων έγραψε ο ίδιος ο Θεόφιλος Πουταχίδης με τη συμβολή του μουσικού- ενορχηστρωτή Αθανάσιου Σωτηριάδη. Σημαντική υπήρξε η βοήθεια του κυρίου Πέτρου Πουταχίδη στη σύνταξη και την ολοκλήρωση των στίχων, σε ορισμένα τραγούδια.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως τους στίχους των περισσοτέρων τραγουδιών τους έγραψε ο ίδιος ο ερμηνευτής Αντώνης Πηλαλίδης. Η προετοιμασία –επεξεργασία αυτού του μουσικού έργου ολοκληρώθηκε 13 χρόνια μετά, το 2018. Μελωδίες παραδοσιακές αλλά και νέα μουσικά ηχοχρώματα, βασισμένα στην παράδοση, και ερωτικά δίστιχα είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μουσικό αυτό έργο.

Ευγενική, επίσης, υπήρξε η συμβολή ορισμένων εξαίρετων μουσικών της ποντιακής μουσικής, οι οποίοι παραχώρησαν το δικαίωμα στον Αντώνη να χρησιμοποιήσει μουσικές και στίχους δικών τους δημιουργημάτων. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Καλιοντζίδης και Κων/νος Λαφαζανίδης (γιος του αείμνηστου ερμηνευτή Γ. Λαφαζανίδη), η κυρία Ροδή Αμαραντίδου (σύζυγος του αειμνήστου Γ. Αμαραντίδη), η οικογένεια του αειμνήστου Χρήστου Χρυσανθόπουλου καθώς και ο Βασίλης Μωϋσιάδης.

Την ενορχήστρωση του μουσικού αυτού έργου επιμελήθηκε ο Αθανάσιος Σωτηριάδης, ο οποίος βασιζόμενος στην παράδοση «έντυσε» τις μελωδίες με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να παραπέμπουν άμεσα στο χθες, εισχωρώντας «ευγενικά» στις ανάγκες του σήμερα.


Στη νέα αυτή δουλειά έπαιξαν οι μουσικοί:
- Θεόφιλος Πουταχίδης, λύρα,
- Παντελής  Κυρκενίδης, αγγείο,
- Ιωάννης Πούλιος, ακουστική κιθάρα και λαούτο,
- Γεώργιος Σκηπητάρης, καβάλ,
- Ibrahim Ibrahimoglou, κρουστά,
- Γεώργιος Κορτσινίδης, νταούλι,
- Αθανάσιος  Σωτηριάδης, πλήκτρα, μπάγλαμα / ενορχήστρωση,
- Αθανάσιος  Στεφανίδης ηχοληψία – μίξη - master.

Η  ηχογράφηση έγινε  στο «Live Studio Recording” στην Πτολεμαΐδα. Την επιμέλεια των στίχων και των κειμένων στο cd είχε η φιλόλογος Αγγελική Παμπουκίδου.

Η πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς πραγματοποιήθηκε στο Άβατο live–stage, στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, εκεί όπου φίλοι αλλά και συνάδελφοι μουσικοί του Αντώνη Πηλαλίδη, παραβρέθηκαν για να ακούσουν τα νέα τραγούδια.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός–σκηνοθέτης Γιώργος Συμεωνίδης και προλόγισαν η φιλόλογος - καθηγήτρια κυρία Αγγελική Παμπουκίδου και ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής κύριος Χρήστος Χαλκιάς.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε, γλέντι με τους: Μπάμπη Ιωακειμίδη, Τάσο Πετρόπουλο, Χρήστο Καλιοντζίδη, Βασίλη Τοπαλίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο και Παναγιώτη Χωλόπουλο.


 
Μπορείτε να ακούσετε εδώ τη νέα δουλειά του Αντώνη Πηλαλίδη.