Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση στην Νέα Υόρκη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Εκδήλωση στην Νέα Υόρκη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Εκδήλωση στην Νέα Υόρκη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018, ανήμερα της επετείου της Ημέρας Γενοκτονίας των Ποντίων, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, τίμησε τις εκδηλώσεις μνήμης με μία τελετή ειδικά αφιερωμένη στην επέτειο.

Τον πρώτο λόγο είχαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων Νέας Υόρκης τους οποίους υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, στους χώρους του Προξενείου. Ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ακολούθησε ομιλία με ιστορική αναδρομή από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Θωμά Σαββίδη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, που τραγούδησαν νέοι και νέες των ποντιακών οργανώσεων.

Την ίδια μέρα, όπως κάθε χρόνο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη παρέστη στην τελετή έπαρσης της ποντιακής σημαίας στο Κέντρο Bowling Green του Μανχάταν, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Οργανώσεων Αμερικής και Καναδά.

Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας των χρόνων 1914-1923, όταν, στο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου (λέξη ελληνική που υποδηλώνει τη σχέση με την παρακείμενη Μαύρη θάλασσα) εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν και αφανίστηκαν. Από τους 700.000 Ποντίους της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θανατώθηκαν οι 350.000. Οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν και τέθηκαν υπό καθεστώς  υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της νεοσύστατης τότε Τουρκίας. Το γεγονός αυτό έφερε το οριστικό τέλος στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου στον Πόντο, ενός από τους αρχαίους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, με παρουσία χιλιετηρίδων.

Στη Νέα Υόρκη, 8.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Πόντο, τα ποντιακά ήθη και έθιμα, η διάλεκτος, η μουσική και οι χοροί αναβιώνουν σε κάθε ευκαιρία, χάρη στις ομογενειακές Οργανώσεις και τις εκδηλώσεις τους, στις οποίες το Προξενείο παρευρίσκεται κάθε φορά με χαρά και συγκίνηση.

Πηγή: Ελληνικό Φαινόμενο