Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης: Οφείλουμε όλοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον

Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης: Οφείλουμε όλοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον
Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης: Οφείλουμε όλοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.), στη σύσκεψη Προέδρων Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, στην πόλη Φρανγκφούρτη της Γερμανίας, έθεσε υπόψη του σώματος των συνέδρων κείμενο ψηφίσματος για την εξέλιξη του θέματος της Μακεδονίας, μετά τις διαβουλεύσεις και την υπογραφείσα συμφωνία. Οι σύνεδροι ενέκριναν το κείμενο του ψηφίσματος (ως κατωτέρω) και εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. για την, κατά την κρίση του, δημοσίευση και αποστολή του.

Ψήφισμα

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) παρακολούθησε εξαρχής τις διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους ομολόγους των της γειτονικής χώρας για την επίλυση του θέματος της Μακεδονίας (ονοματολογικό, όροι συμφωνίας), με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της, ως αναπόσπαστου τμήματος της ελληνικής ιστορίας.

Με την ίδια συναίσθηση ιστορικής ευθύνης, παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των δύο χωρών, αλλά και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μάλιστα στις τάξεις του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.

Η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. ασφαλώς και τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες και παραμένει υπέρμαχη της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας, με στόχο την προώθηση των κοινών συμφερόντων των λαών. Όπως, επίσης, τάσσεται υπέρ των συναινέσεων και της χάραξης κοινής εθνικής γραμμής από τις πολιτικές παρατάξεις της πατρίδας μας, σε θέματα ύψιστης εθνικής σημασίας, όπως το προκείμενο.

Παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων και τις αντιδράσεις, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, και αφουγκράζεται με πολλή προσοχή, τόσο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις όσο και τις διατυπούμενες ενστάσεις και επιφυλάξεις.

Ενόψει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η Ο.Σ.Ε.Π.Ε, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των Ελλήνων Ποντίων που εκπροσωπεί,

Απαιτεί

από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας, με πνεύμα εθνικής συνεννόησης, με την αναγκαία για την ιστορική συγκυρία υπευθυνότητα από όλους, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να «συναντηθούν» εκεί που απαιτεί το εθνικό συμφέρον και να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας λύσης που, εδραζόμενη στην ιστορική αλήθεια, θα διασφαλίζει την αντοχή στο χρόνο και θα κατοχυρώνει τα εθνικά μας δίκαια.

Είναι ώρα εθνικής ευθύνης και όλοι οφείλουμε να επιτελέσουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον.