Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η αναβίωση του Ποντιακού γάμου, η αναζωπύρωση της παράδοσης

Η αναβίωση του Ποντιακού γάμου, η αναζωπύρωση της παράδοσης
Η αναβίωση του Ποντιακού γάμου, η αναζωπύρωση της παράδοσης

του Διονύση Βοργιά

Κάτι περισσότερο από μία απλή αναβίωση ποντιακού γάμου, ήταν αυτή που παρακολουθήσαμε σε διάφορα σημεία της Κομοτηνής το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουνίου. Η πόλη ζωντάνεψε, και η Κομοτηνή που πλέον έχει αστικοποιηθεί πλήρως, "έζησε" στους δρόμους της κάτι από το παρελθόν.

Αναφορικά με την εκδήλωση καθαυτή ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος" με τον αντιπρόεδρό του Στέλιου Νικολάου, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και την πρόεδρο Σοφία Μενεσελίδου, με τη βοήθεια του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής, του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, των Κασσιτερών Σαπών, την στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής, και πολλών άλλων, πραγματοποίησαν αυτή την αναβίωση.

Το έθιμο

Η αρχή έγινε περί τις 20:00 το βράδυ στο γραφικό στενό της Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου νύφη και γαμπρός, ξεκίνησαν από διαφορετικά σπίτια, με προορισμό την εκκλησία. Βεβαίως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, μιας που έπρεπε να τηρηθεί κατά γράμμα το έθιμο. Έτσι, στο σπίτι του γαμπρού οι κουμπάροι και φίλοι του τον έντυσαν και τον ξύρισαν, ενώ στο σπίτι της νύφης δόθηκαν τα δώρα, ανταλλάχθηκαν ευχές και κατόπιν οι κουμπάρες έντυσαν τη νύφη.


Ακολούθησε στιχομυθία, τραγούδι και πολύς χορός, για να "παραδοθούν" η νύφη κι ο γαμπρός ...στα άλογα, ώστε έφιπποι να διασχίσουν την απόσταση που έπρεπε για να καταλήξουν στην εκκλησία. Η πομπή πέρασε από την πλατεία Ειρήνης, όπου το γλέντι συνεχίστηκε και άρχισαν να συμμετέχουν και ...περαστικοί, μιας που δεν ήταν λίγοι όσοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πραγματικό γάμο. Μετά τους χορούς στην πλατεία, η πομπή πέρασε από το βαρέλι του τροχονόμου στην οδό Ορφέως, μέσα από τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, για να καταλήξει στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένα σύντομο γλέντι στήθηκε κι έξω από την εκκλησία, μέχρι το ζευγάρι να μπει μέσα σε αυτή. Η νύφη ντυμένη με το νυφικό της ως έπρεπε, κι ο γαμπρός, σε μία γεμάτη αγάπη και παράδοση εκκλησία, μπορεί να μην αντάλλαξαν όρκους πίστης αλλά ολοκλήρωσαν το έθιμο, ακούγοντας τα λόγια του πρωτοσύγκελου πατέρα Βαρθολομαίου.

Ο ίδιος, εύγλωττα, αποτύπωσε την ουσία της αναβίωσης. Πρώτα μετέφερε τις ευχές και τη στήριξη του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα και κατόπιν ανέδειξε την αξία της παράδοσης στη χώρα μας και στη περιοχή μας. Μετά τον "γάμο", ακολούθησε γλέντι εκτός της εκκλησίας και μετά το ...γαμήλιο γλέντι στο 1ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής!

Πηγή: Ο Χρόνος