Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η παρουσία «Τραντελλένων» Αξιούπολης σε εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας

Η παρουσία «Τραντελλένων» Αξιούπολης σε εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας
Η παρουσία «Τραντελλένων» Αξιούπολης σε εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας 

Σε σειρά εκδηλώσεων και λοιπών δραστηριοτήτων της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου έλαβε μέρος ο σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης και περιχώρων «Τραντέλλενες».

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται συνοπτικώς τα εξής:

«Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 ο σύλλογος έδωσε το «παρών» στην γενική συγκέντρωση των ποντιακών σωματείων στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, μετά από τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, συμμετείχε στην από κοινού εκδήλωση των συλλόγων του δήμου Παιονίας στην Γουμένισσα, εις ανάμνησιν της Γενοκτονία των Ποντίων.

Τέλος, την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, για την εκδήλωση με σκοπό την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο σύλλογος «έκλεισε» με επιτυχία έναν «κύκλο» εκδηλώσεων αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη των 353.000 εξοντωθέντων προγόνων».

Η παρουσία «Τραντελλένων» Αξιούπολης σε εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας

Αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής του συναπαντήματος νεολαίας Ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά, πρόεδροι ποντιακών σωματείων και εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του σωματείου και του ιδρύματος Παναγία Σουμελά, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες και τους χώρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου πραγματοποίησαν ημερίδα εκδήλωση τιμής «για την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Στις εισηγήσεις της ημερίδας αυτής που αφορούσαν το θέμα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους νεότουρκους, υπήρξαν προτάσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση – πρόσκληση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του συναπαντήματος νεολαίας Ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

Η παρουσία «Τραντελλένων» Αξιούπολης σε εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας

Στην ημερίδα αυτή, μετά τις τοποθετήσεις και τις παρουσιάσεις των τριών εισηγητών, του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, του προέδρου της Παναγίας Σουμελά Γεωργίου Τανιμανίδη και του δόκτορος Ευστάθιου Ταξίδη, έγιναν παρεμβάσεις, τοποθετήσεις από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Λευτέρη Χριστοφόρου, οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση και υπήρξε συμμετοχή και των εκπροσώπων των ευρωβουλευτών Νίκου Ανδρουλάκη, Κωνσταντίνου Χρυσόγονου και του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Μέσα από μια σειρά, από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις από τους συμμετέχοντες, συζητήθηκε και η πρόταση που κατετέθει και από την οργανωτική επιτροπή συναπαντήματος νεολαίας Ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά, ώστε το ευρωκοινοβούλιο, με τη συμβολή των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, να ορίσει την 19η Μαΐου, ως ήμερα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έτσι κάθε χρόνο στα πλαίσια λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου να αποδίδεται η τιμή στην μνήμη των θυμάτων της νεοτουρκικής θηριωδίας της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα δε και η Τουρκία στα πλαίσια της πρόθεσης της, για συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας, να οδηγηθεί στη συγνώμη του θύτη προς τα θύματα αυτής της θηριωδίας του 20ου αιώνα.

Πηγή: Μαχητής