Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, τιμήθηκε στα Πετρωτά

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, τιμήθηκε στα Πετρωτά
Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, τιμήθηκε στα Πετρωτά 

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας αλλά και άγιος όλων των Ποντίων, μαρτύρησε για την πίστη του. Ο ποντιακός Ελληνισμός που του έχτισε ναούς όπου κατέφυγε δεν τον ξεχνά. Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιανουαρίου και το γενέθλιόν του στις 24 Ιουνίου. Έτσι το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουνίου στον προσκυνηματικό ναό Αγίου Ευγενίου Πετρωτών τελέστηκε η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού με αφορμή το γενέθλιον του Αγίου Ευγενίου. Η ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήονα. 

Στη σύναξη αυτή μετείχαν πολλοί κληρικοί της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο Γρηγόρης Κεσαπίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου, μέλη του Συνδέσμου Ποντίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Αφροδίτη Καρελιάδου με την κόρη της ντυμένη με παραδοσιακή ποντιακή στολή και πλήθος προσκυνητών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και από την Κεντρική Μακεδονία.

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, τιμήθηκε στα Πετρωτά

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, ιεροκήρυκας της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εορταζόμενου αγίου στην Τραπεζούντα που ανέδειξε πλήθος αγίων και ηρώων της πίστης, καθώς και στο μαρτύριο του αίματος και αυτό της συνείδησης. Ο Άγιος Ευγένιος, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 21 Ιανουαρίου, γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα. Εκεί το 290 μ.Χ. ο δεύτερος –μετά τον ιδρυτή της, Απόστολο Ανδρέα– επίσκοπος της πόλης με τη μακραίωνη ιστορία, μαζί με τους μάρτυρες Κάνδιδο, Ουαλεριανό και Ακύλα φυλακίστηκε και υπέστη βασανισμούς από τους Ρωμαίους. Ο Άγιος Ευγένιος οδηγήθηκε σε βάναυσο θάνατο και έμεινε στην ιστορία του ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η 21η Ιανουαρίου του 290 μ.Χ. δεν ξεχάστηκε από τους συντοπίτες του, τους Έλληνες του Πόντου, και από όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, τιμήθηκε στα Πετρωτά

Ο Άγιος Ευγένιος είναι πολιούχος της Τραπεζούντας και του αποδίδονται πολλά θαύματα που βοήθησαν την πόλη στο διάβα των αιώνων. Ο ναός του μετά την Άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, το 1461 μ.Χ., μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα διασώζεται το κτήριο της εκκλησίας φέρνοντας αναμνήσεις στους επισκέπτες για το έντονα χριστιανικό παρελθόν της πόλης και όλου του Πόντου.

Ο αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, ιεροκήρυκας της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κάλεσε τους παριστάμενους να μιμηθούν το παράδειγμα του Αγίου Ευγενίου.

Πηγή: Ο Χρόνος