Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Νότης Μαριάς προς Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνωρίστε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Νότης Μαριάς προς Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνωρίστε τη Γενοκτονία των Ποντίων
Νότης Μαριάς προς Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνωρίστε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς (ECR), στο πλαίσιο της Ολομέλειας του ευρωπαϊκού οργάνου, κατά τη διάρκεια των σύντομων ομιλιών για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Μαριά:

Νότης Μαριάς (ECR): - "Κύριε Πρόεδρε, η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα. Πολύ δε περισσότερο καθώς το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το 1919, μετά την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί και καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας, εξολόθρευσαν τους 350.000 συμπατριώτες μας του Πόντου. Πρόκειται για γενοκτονία μια και οι Έλληνες του Πόντου εξολοθρεύτηκαν από την Τουρκία επειδή ήταν Έλληνες και χριστιανοί. Στις 21 Μαΐου - πριν λίγες μέρες - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διοργάνωσα, ως μέλος της Ομάδας ECR, εκδήλωση για την αναγκαιότητα αναγνώρισης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Να πράξει, δηλαδή, επιτέλους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ιστορικό του χρέος με τη συμπλήρωση, το 2019, των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τοποθετήθηκε επίσης ο Κύπριος ευρωβουλευτής, κ. Κ. Μαυρίδης, ο οποίος μίλησε για τα εγκλήματα Τ/Κ στα κατεχόμενα.

Κώστας Μαυρίδης (S&D) – "Κύριε Πρόεδρε, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο προσκήνιο χάρη στα φοβερά εγκλήματα των τζιχαντιστών και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν έξω από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το κράτος δικαίου εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη τουλάχιστον σε σχέση με τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Ωστόσο, τις προάλλες στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ένας Τουρκοκύπριος, ονόματι Τουρκούτ Γεναγραλί, αποκάλυψε με κομπασμό ότι συνόδευε τον τουρκικό στρατό κατά την εισβολή του 1974,ο ίδιος ως αξιωματικός, και δολοφονούσε εν ψυχρώ ανυπεράσπιστους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι πολλές φορές ήταν δεμένοι πισθάγκωνα. Στο ίδιο μέρος, που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό, ζει όμως και ένας άλλος Τουρκοκύπριος, ο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος προασπίζεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στον Ερντογάν. Συνάδελφοι, θεωρώ ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για να μην υπάρξει διαγραφή των εγκλημάτων και για να προχωρήσουμε επίσης στο να εξετάσουμε το έγκλημα του εποικισμού στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου".

Πηγή: News247