Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Μνημείο τιμής και μνήμης των Ποντίων θα δημιουργηθεί στη Μακρόνησο

Μνημείο τιμής και μνήμης των Ποντίων θα δημιουργηθεί στη Μακρόνησο
Μνημείο τιμής και μνήμης των Ποντίων θα δημιουργηθεί στη Μακρόνησο

Μετά την πρόταση των Ποντιακών Συλλόγων «Αργοναύται-Κομνηνοί», «Ο Μιθριδάτης» Λαυρίου, «Μανουήλ Κομνηνός» Πετρούπολης, «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας και του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδος για τη δημιουργία Μνημείου τιμής και μνήμης για τους νεκρούς πρόσφυγες στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου κατά την περίοδο 1921-1922, πραγματοποιήθηκε η 1η σύσκεψη στο Δημαρχείο Λαυρίου με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, του Δημάρχου Λαυρίου Δημήτριου Λουκά, του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη, του Προέδρου του Συλλόγου των Ασσυρίων κ. Κυριάκου Μπατσάρα, του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» κ. Θεόφιλου Καστανίδη και του πρώην Προέδρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας κ. Ιωάννη Σαββίδη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, έγινε ευρύτατη ενημέρωση για το ιστορικό και τις διαδικασίες που ακολουθούντο την εποχή εκείνη για την υποδοχή των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και για την προσφορά των εθελοντικών διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης των ΗΠΑ, του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος, Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας και της Διεθνούς ΧΕΝ.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί  επίσκεψη στον ορισθέντα χώρο επί της νήσου της Μακρονήσου όπου ήταν ο τόπος του λοιμοκαθαρτηρίου προκειμένου να εντοπιστεί η περιοχή όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο προς τιμήν των χιλιάδων νεκρών προσφύγων της εποχής εκείνης.

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού κλπ.