Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Επισκοπή Νάουσας

Αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Επισκοπή Νάουσας
Αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Επισκοπή Νάουσας

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Επισκοπή Νάουσας από την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, οι κεντρικές εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε επίπεδο νομού. Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Κορέστη Αντώνιο, ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τις 353.000 αθώες ψυχές, θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία εντός του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου από τον κ. Βασίλη Δημητριάδη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με πορεία προς το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί, ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο, ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και ομιλία από το Δήμαρχο Ηρωικής πόλης Νάουσας κ. Νικόλαο Κουτσογιάννη. Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Δήμαρχο Ηρωικής πόλης Νάουσας κ. Νικόλαο Κουτσογιάννη και από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη  Κορέστη Αντώνιο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από πολιτειακούς, στρατιωτικούς, δημοτικούς και πολιτιστικούς φορείς, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος από άγημα της Β΄ΜΚΔ.

Κατόπιν, βραβεύθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο Δήμαρχος Ηρωικής πόλης Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης για τη συνεισφορά του στη δημιουργία έργου με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στον γλύπτη κ. Γεώργιο Κικώτη για την αφοσιωμένη και λεπτομερή εργασία ενός δημιουργήματος υψίστης σημασίας για το δικαίωμα στη μνήμη των 353.000 ψυχών.


Ακολούθησε δεξίωση με ποντιακά εδέσματα.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Νομού Ημαθίας κα. Φρόσω Καρασαρλίδου, κ. Απόστολος  Βεσυρόπουλος, κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, και κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Επιτελάρχης Ι ΜΠ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Μαρίνης, ο Δήμαρχος Ηρωικής πόλης Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης ,ο Διοικητής του Α.Τ. Νάουσας Αστυνόμος Α΄ κ. Δημήτριος Κουτσιούμπας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Ν. Ημαθίας , εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωπος Αποστράτων Ν. Ημαθίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Ευστάθιος Λογδανίδης, o Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γεώργιος Σοφιανίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας κ. Ιωάννης Παρθενόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νάουσας κ. Παύλος Αδαμίδης, κ. Θεόδωρος Γαιτανίδης, κ. Παρθένα Τσαγκαλίδου, ο Πρόεδρος Κοινότητας Επισκοπής κ. Γρηγόριος Ορδουλίδης, ο Τοπικός Σύμβουλος Επισκοπής κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γεώργιος Μπίκας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Στέφανος Αποστολίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, ο Σύμβουλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Λάζαρος Σαρασίδης, ο Πρόεδρος ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠΟΕ κ. Αντώνιος Καγκελίδης, η Διευθύντρια του Γυμνάσιου Επισκοπής κ. Μαρία Κατσίκα, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής κ. Ανδρέας Παυλίδης, εκπρόσωποι του ΑΣΟΠ και ΑΣ Επισκοπής, ο Αθλητικός Όμιλος Επισκοπής "Κεραυνος", ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής «Ο Φίλιππος», η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», ο Μ.Ε.Γ.Ν.Σ. Κοπανού «Η Μίεζα», η Εύξεινος Λέσχη Κοπανόυ, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, η Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας «Η Ρωμανία», ο Σύλλογος Ποντίων Μελίκης και Περιχώρων «Η Ρωμανία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «ΟιΙ Κομνηνοί», Η Εύξεινος Λέσχη Ειρηνούπολης, ο Σύλλογος «Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζερβοχωρίου, η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Άγιος Θεόδωρος Γαβράς και πλήθος κόσμου.