Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Αυτό είναι το ψήφισμα του 20ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, που έγινε στην Παναγία Σουμελά

Αυτό είναι το ψήφισμα του 20ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, που έγινε στην Παναγία Σουμελά
Αυτό είναι το ψήφισμα του 20ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, που έγινε στην Παναγία Σουμελά

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», πραγματοποίησε και φέτος το «20ο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων», της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 19 έως 22 Ιουλίου 2017.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιείχε διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακή μουσική βραδιά.

Λίγο πριν το τέλος του συναπαντήματος, οι νέοι και οι νέες εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια, εμείς, οι νέες και οι νέοι, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρωθήκαμε εδώ, στα υψώματα του Βερμίου, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγιάς Σουμελά, στην Ελληνική γη της Μακεδονίας, την γενέτειρα του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, στις 19, 20, 21 και 22 Ιουλίου για το επετειακό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό, πριν 3000 χρόνια στα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Για μία ακόμη φορά παρακολουθήσαμε εισηγήσεις και παρουσιάσεις με θεματικές ενότητες τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία του Πόντου, όπως μουσική και χορό, και πολιτική επικαιρότητα, αλλά κυρίως ιδεών με κατάθεση απόψεων και προβληματισμών, οδηγηθήκαμε και καταλήξαμε ομόφωνα στα παρακάτω:

Παναγία Σουμελά

Έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια αναστολής της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην παλαίφατο ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, λόγω των εργασιών συντήρησης, όπως επικαλείται του Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ευελπιστούμε η απόφαση αυτή να είναι συγκυριακή και να μην αποτελεί προάγγελο για την επιστροφή στο παρελθόν.

Ευρωπαϊκή Διάσταση

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλει ο Ποντιακός Ελληνισμός για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος επισκέφθηκαν και φέτος το Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο. Με ενέργειες του Οργανωμένου Ποντιακού Χώρου όπως αυτή, διεκδικούμε άμεσα την διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προς την κατεύθυνση αυτή ζητούμε την συμπαράσταση όλων των πολιτικών κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών μας, με την ακράδαντη πίστη μας ότι η θέση μας αυτή αποτελεί αίτημα του ανά τον κόσμο ελληνισμού.

Έλληνες Στρατιωτικοί

Η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο κρατών, καθώς προσβάλει τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Καταδικάζουμε, λοιπόν, αυτή την τακτική και απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό τους.

Πόντος και παιδεία

Η ποντιακή νεολαία ζητά να ενταχθούν στον χώρο της εκπαίδευσης η ιστορία και τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα του Πόντου, ως αδιάσπαστο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας, καθώς και την ανάδειξή τους μέσω και εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας,.

Για την ενότητα του Ποντιακού Χώρου

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για την από κοινού εκδήλωση τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου προσδοκώντας την υλοποίηση μελλοντικών παρόμοιων δράσεων στα πλαίσια της αναγκαίας ενότητας του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που μέσα από την συνάντηση των τριών ιστορικών εικόνων και τον συνεορτασμό στις αντίστοιχες ημερομηνίες, έστειλαν στην πράξη και στέλνουν το μήνυμα της ενότητας μιας και κάτω από την ιστορική διαδρομή των τριών αυτών ιστορικών προσκυνημάτων του αλησμόνητου Πόντου υπηρετούμε με εμμονή στην ορθόδοξη πίστη την παράδοση και τις αρχές και αξίες, που αποτελούν κοινό παρονομαστή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός θα μπορέσει να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέτοντας το δικό του στίγμα, τις ιδέες, το ήθος και τις αρχές, μέσα από δράσεις και θεσμούς όπως και το 20ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο αύριο, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σχετικά θέματα