Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Οι Μωμόγεροι απάντησαν στο ερώτημα: ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

Οι Μωμόγεροι απάντησαν στο ερώτημα: ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Οι Μωμόγεροι απάντησαν στο ερώτημα: ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 το αφιέρωμα του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" στη γη της Μακεδονίας. Με το τραγούδι "Μακεδονία ξακουστή" ξεκίνησαν όλα τα χορευτικά τμήματα του σωματείου την παράσταση, με ήχους από ζουρνάδες και χάλκινα. 

Η Γραμματέας του σωματείου καλωσορίζοντας το κοινό, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: 
"Σήμερα υποκύψαμε στη γοητεία των λαϊκών μύθων. Ακούσαμε τη γοργόνα του Θερμαϊκού, την άλλοτε Μακεδόνισσα πριγκήπισσα Θεσσαλονίκη. Κι ίσως, είναι η μοναδική γοργόνα της Άσπρης Θάλασσας (του Αιγαίου), γιατί η Ελληνική Λαογραφία θέλει τις γοργόνες να ζουν στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τις συμπληγάδες πέτρες δηλαδή".  

Το μουσικο-χορευτικό αφιέρωμα παρουσίασε η Μακεδόνισσα δημοσιογράφος Τάνια Ιακωβίδου, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
"Στόχος του παγκόσμιου συστήματος είναι να μοιράσει στα δύο τη μεγάλη κληρονομιά. Άλλος να πάρει το όνομα της Μακεδονίας, άρα και τον Αλέξανδρο και άλλος τα υποτιθέμενα κληρονομικά δικαιώματα της ελληνικής γνώσης. Μόνο έτσι αχρηστεύεται η Μακεδονία, ως εχθρός του παγκόσμιου συστήματος. Επειδή τόσο ο Αλέξανδρος, όσο και η ελληνική γνώση είναι αθάνατα μεγέθη, ορισμένοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν συνθήκες «αθανάτων διαφορών» μέσα στη Μακεδονία, δίνοντας το όνομα σ΄αυτούς που δεν έχουν την ελληνική γνώση, και την ελληνική γνώση σ΄αυτούς που δεν έχουν, πια, τη Μακεδονία.

Σήμερα, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» χόρεψε μόνο χορούς της Μακεδονίας. Σήμερα, είμαστε όλοι Μακεδόνες, όπως είμαστε όλοι Κρητικοί, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Πελοποννήσιοι, Νησιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Κύπριοι... είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, παρόντες Έλληνες. Σήμερα, με το δικό μας τρόπο, με τα δικά μας «όπλα», τη μουσική, το χορό, τον ελληνικό πολιτισμό, δηλώσαμε ότι γνωρίζουμε ιστορία και γεωγραφία. Δείξαμε στην πράξη ότι κρατούμε την παράδοση σε όλες τις ηλικίες και είμαστε περήφανοι γι αυτό! Κρατώντας σφιχτά τα χέρια και μεταφέροντας ο ένας τον παλμό του άλλου! Και δε λησμονούμε... ο βασιλιάς Αλέξανδρος ζει!"

Ο Πρόεδρος του σωματείου Κώστας Αλεξανδρίδης, αναφερόμενος στη λεγόμενη "μακεδονική γλώσσα" και το λεγόμενο "μακεδονικό έθνος", πρότεινε στους βόρειους γείτονές μας να προσφύγουν στην UNESCO, προκειμένου να κατοχυρώσουν την "άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά", όπως έπραξε η Ελλάδα με το εθιμικό δρώμενο των Μωμό΄ερων και το Ρεμπέτικο.

Τα χορευτικά τμήματα του σωματείου χόρεψαν χορούς από τη Δυτική Μακεδονία (με αυθεντικές ενδυμασίες από τα χωριά «Μπούφι» και «Κλαδοράχη»), το Ρουμλούκι (με ενδυμασία Ρουμλουκιού), τις Σέρρες (με ενδυμασία «Ορεινής» Σερρών) (με σχετική αναφορά στην Αμφίπολη και στη διακοπή των ανασκαφών, όπως πληροφόρησε το κοινό η κα Ιακωβίδου) και αναβίωσαν το έθιμο "Ρογκάτσια".

Την παράσταση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Μανώλης Κωστάκης και πλήθος εκπροσώπων φορέων πολιτισμού, μαζί με τα μέλη και τους φίλους του σωματείου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό, εδώ.