Αναβιώνοντας, και βιώνοντας, την παράδοση με βάση τη μαγειρική Ποντιακή παρακαταθήκη |
Τέταρτο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας κι εφέτος στο Θρυλόριο, με αφετηρία την πίστη στη συλλογικότητα που εκκινά με αφορμή το «κοινοτικό» μας τραπέζι.
Ένα τραπέζι που δεν έχει καμιά σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν είναι delivery ούτε στηρίζεται σε σάλτσες ή εξωτικές μους με βάση τον ανανά και το γάλα καρύδας.
Αντίθετα, ξεκινά από προϊόντα οικεία στο ελλαδικό και το θρακικό τοπίο, αναγνωρίσιμα οπτικά ακόμη και από έναν νέο που η ζωή του συνδέεται με το κινητό και τα social media. Προϊόντα όπως το σιτάρι, το γάλα, τα κορόμηλα ή τα φασόλια που για να γίνουν φαγητό απαιτούν χρόνο κι αφοσίωση και μαστοριά, και μικρά μυστικά νοστιμιάς που περνούν από γενιά σε γενιά, εναπόκεινται δε εκεί μπροστά μας. Στις σύγχρονες εστίες μαγειρικής, στα κατσαρόλια, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια που υπήρξαν κι εξακολουθούν να υπάρχουν ως η χρήσιμη, και παντοτινή μέχρι σήμερα, εργαλειοθήκη παρασκευής φαγητού.
Γιατί ό,τι έχουμε στις μέρες μας ν’ αντιμετωπίσουμε δεν είναι η αποξένωση από την ποντιακή κουζίνα, αλλά γενικά η αποξένωση από την τελετουργία του μαγειρέματος του φαγητού, μία μαγική διαδικασία, που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλων μας, και μας θυμίζει δεκάδες αποσιωπημένες πρακτικές στην κοινωνία της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε, αλλά και ιστορίες από το παρελθόν, μπορεί ανοίκειες στους νέους, σίγουρα όμως χρήσιμες για τη διαχείριση του δικού τους παρόντος και των οικογενειών που αυτοί έχουν την ευθύνη τους.
Με όλα αυτά στο νου, και, κυρίως, προβληματισμούς και ερωτήματα που προέκυψαν από την έρευνά μου για την ποντιακή κουζίνα και την ανταπόκρισή της στο Θρυλόριο, ό,τι ευχόμαστε είναι αυτή η Γιορτή Μαγειρικής να συνεχίσει, όχι ως φολκλόρ και απλή αναβίωση ψυχαγωγίας, αλλ’ ως δυναμική αφορμή επανακαθορισμού πρακτικών του παρόντος μας.
Χρύσα Μαυρίδου
Β’ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»