Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ένα αφιέρωμα στη διατροφή, ιστορία και παράδοση του Πόντου

Ένα αφιέρωμα στη διατροφή, ιστορία και παράδοση του Πόντου
Ένα αφιέρωμα στη διατροφή, ιστορία και παράδοση του Πόντου 

Αφιερωμένες στον διατροφικό πολιτισμό των Ποντίων, στην ιστορία, στη νοστιμιά και στην παράδοση του Πόντου είναι φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας». Αποτελούν ένα σύνολο πολυποίκιλων και σημαντικών δράσεων, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στον οικισμό του Θρυλορίου. Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του θέρους, που έχει γίνει πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς".

Σκοπός των εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» οι οποίες έχουν μετεξελιχθεί σε γιορτή μνήμης, είναι η ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού σε όλες του τις μορφές και ειδικότερα στην παράδοση και την ιστορία του Θρυλορίου, καθώς και η ανάδειξη του Θρυλόριου, ως ένα αμιγώς ποντιακό χωριό, σε σύμβολο της ποντιακής γαστρονομίας. Δεδομένη είναι η ενεργοποίηση των μελών του και η ενεργή συμμετοχή τους στις δράσεις του Συλλόγου, αφού και οι φετινές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», θα στηριχθούν κυρίως στην εθελοντική εργασία των μελών και των φίλων του Συλλόγου, μικρών και μεγάλων.

Ένα αφιέρωμα στη διατροφή, ιστορία και παράδοση του Πόντου

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη - διατήρηση και προβολή της ποντιακής παράδοσης σε όλες τις μορφές, ως ένα κομμάτι του πολιτισμού της Θράκης. 

Στα πλαίσια των πολυήμερων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί το «4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», όπου θα διαγωνιστούν ποντιακά πιάτα, μαγειρεμένα από διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, για την ανάδειξη των τριών καλύτερων, με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση σε συνδυασμό με την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πλαισιώνοντας τη γιορτή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια σε μία παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους πόντιους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής: 

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 | Ομιλία με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 | «4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος - 16ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών.

Ένα αφιέρωμα στη διατροφή, ιστορία και παράδοση του Πόντου

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 | Παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων με μαγείρους μικρά παιδιά.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 | Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας - Παραδοσιακή ποντιακή βραδιά.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 | Το Θρυλόριο θυμάται: Ξαναζωντανεύει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, συμμετέχει ως συνδιοργανωτής με το Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς» στην γιορτή με τίτλο ««Παρακάθ’ κι Αροθυμίας 2018» που θα πραγματοποιηθεί από 13 ως τις 17 Ιουλίου 2018.

Πηγή: Χρόνος