Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

«Μνήμες Πόντου» ανέσυρε η εκπομπή "Άξιον Εστί" (Video)

 «Μνήμες Πόντου» ανέσυρε η εκπομπή "Άξιον Εστί"
«Μνήμες Πόντου» ανέσυρε η εκπομπή "Άξιον Εστί"

Ο Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

Η εκπομπή "Άξιον Εστί" που προβλήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 13:00 ανέσυρε «Μνήμες Πόντου» για την 19η Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το επεισόδιο αυτό, ήταν αφιερωμένο στον Πόντο και στη Γενοκτονία των Ποντίων, που επέτειος μνήμης της έχει οριστεί η 19η Μαΐου. Οι προσκεκλημένοι της εκπομπής ήταν όλοι ποντιακής καταγωγής, με ερευνητικό έργο για το ποντιακό ζήτημα.

Ο Νίκος Μιχαηλίδης, ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ, συνομίλησε με τον Βασίλη Βασιλικό για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκτόπισης των Ποντίων, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής τους παράδοσης, όπως η μουσική.

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αντώνης Παυλίδης, με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει χαλασμός, καταστροφή), μας ταξίδεψε από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα ως τη σημερινή εποχή, μέσα από τη συγκλονιστική πορεία μιας οικογένειας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Η νεαρή Μαρία Προκοπίδου, μας παρέδωσε ένα χρονικό αναμνήσεων, μια ιστορική αναδρομή από την Άτρα του Πόντου, γενέτειρα σημαντικού αριθμού των προσφύγων της Αριδαίας. Η προσεγμένη καταγραφή μαρτυριών, ηθών και εθίμων, βασισμένη σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον των νεότερων γενεών Ποντίων για τις ρίζες τους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης, μας παρουσίασε το εμβληματικό πεντάτομο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Η Έξοδος», εκ του οποίου οι τρεις τόμοι αφιερώνονται στη μετακίνηση πληθυσμών από τον Πόντο.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης προσέγγισε και τεκμηρίωσε το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.