Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκε ο σύλλογος νεολαίας «Πόντος» από το Νόργουοκ Κονέκτικατ |
Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, του Ολοκαυτώματος της Επτάκωμης Σάντας, των “Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας” στην Αμάσεια του Πόντου, της Μικρασιατικής Καταστροφής και του πογκρόμ της Πόλης, διοργάνωσε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ Νέας Ιερσέης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τέλεση εσπερινού και επιμνημόσυνης δέησης στον ιερό ναό χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Κoτρώτσου, ιερατικού προϊσταμένου του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Πισκάταγουεϊ.
Χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Κoτρώτσου, ιερατικού προϊσταμένου του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Πισκάταγουεϊ τελέστηκε ο εσπερινός και η επιμνημόσυνη δέηση |
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου με χαιρετισμούς και παρουσιάσεις στο πολιτιστικό κέντρο του ιδρύματος.
Ο π. Νεκτάριος εξέφρασε μέσω “Εθνικού Κήρυκα” την συγκίνηση του για τις εκδηλώσεις υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως, όπως ανέφερε, όλων αυτών των αδελφών ψυχών, των πεσόντων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και των τραγικών γεγονότων στον Πόντο και στη Μικρά Ασία.
“Μεταφέρω”, είπε, “τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ.κ. Ευάγγελου προς όλους τους αδελφούς Ποντίους”.
Πιστοί ανάβουν κερί στην Παναγία. Από αριστερά, Κώστας Τσιλφίδης, Γιώργος Τσιλφίδης, Παναγιώτης Ιωσηφίδης |
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στις ολέθριες για την ανθρωπότητα επιπτώσεις του θρησκευτικού φανατισμού.
“Σήμερα”, είπε “τιμούμε τη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά γεγονότων που τα αποκαλούμε Σεπτεμβριανά.
Ξεκινάμε από την Αμάσεια και την Σάντα του Πόντου όπου τον Σεπτέμβριο του 1921 οι Τούρκοι εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά στην προσπάθεια τους να επεκτείνουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η καταστροφή της Σμύρνης, με τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων, σημειώθηκε επίσης μήνα Σεπτέμβριο το 1922.
Ακολουθούν τα «Σεπτεμβριανά», το οργανωμένο πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη την νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων.
Τελευταίο χρονικά τραγικό γεγονός που σημειώθηκε μήνα Σεπτέμβριο ήταν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμος Πύργους και στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001.
Όλα αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σημειώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών δεκαετιών θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφευχθεί εάν οι κυβερνήσεις και οι λαοί έκαναν κάτι για να σταματήσουν την εξάπλωση του θρησκευτικού φανατισμού”.
Ο Βασίλης Βασιλειάδης και η Κανέλλα Κοντογιάννη φτιάχνουν τα στεφάνια για την τελετή κατάθεσης |
Ο ομιλητής της εκδήλωσης, ιστορικός Ισίδωρος Σιδερόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διερεύνηση της γενοκτονίας των Ποντίων για πολλά χρόνια αποτελούσε θέμα ταμπού καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον απασχόλησης και διερεύνησης.
“Ακόμη και για την ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε “‘χρειάστηκαν οκτώ δεκαετίες για να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 με την ανταλλαγής των πληθυσμών κατά κάποιο τρόπο σχετικοποιούσε τα εγκλήματα.
Όμως η διαφορετική ιστορία των εκατέρωθεν πληθυσμών καθώς και οι αντίθετες συνθήκες εξόδου αποδεικνύουν τα κενά αυτής της θεωρίας.
Η γενοκτονία των Ποντίων δεν απέκτησε τη δικαίωση που επιβαλλόταν αφενός γιατί το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεψε να διερευνηθούν αυτά τα εγκλήματα και αφετέρου όταν αυτό έγινε αντιμετώπισε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Ο ομιλητής της εκδήλωσης, ιστορικός Ισίδωρος Σιδερόπουλος |
Έτσι μετά από τη γενοκτονία έχουμε και τις θεωρίες περί εθνοκάθαρσης, δύο διαφορετικών εννοιών τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε και να υποτιμούμε τα ιστορικά γεγονότα”.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ