Απορρίφθηκε σχέδιο για την «δήθεν» Γενοκτονία των Ποντίων, από τη Γερουσία του Καναδά |
Μία σημαντική είδηση για απόρριψη σχεδίου για την αναγνώριση της "δήθεν" (όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι), Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μεταφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
Το σχέδιο για την αναγνώριση των Ποντιακών ισχυρισμών που κατέθεσε ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Λέο Χουσάκος, απορρίφθηκε με 32 ψήφους κατά, 21 υπέρ και 16 αποχές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεξήγαγε έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την απόρριψη του σχεδίου, τόσο στην Άγκυρα, όσο και στον Καναδά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν δύο μέρες είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ στην οποία διατύπωσε τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε σχέση με τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Τσαβούσογλου επέστησε εξάλλου την προσοχή της ομολόγου του στις προσδοκίες της Τουρκίας από τον Καναδά.
Η τουρκική κοινότητα του Καναδά έδειξε την αντίδρασή της για τους ισχυρισμούς αυτούς ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κύκλοι Ποντίων, με την προσδοκία να γίνει ορόσημο το 2019 το οποίο θεωρούν ως το 100ο έτος, είχαν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τους για να προσδώσουν περιεχόμενο και ορατότητα στους δήθεν ισχυρισμούς περί «γενοκτονίας» και για την αναγνώριση των ισχυρισμών τους στον διεθνή χώρο.
Ο γερουσιαστής Χουσάκος είχε επαναφέρει το σχέδιο με θέμα την «Γενοκτονία των Ποντίων» που είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2017 στην Γερουσία του Καναδά και είχε αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ποντιακές θέσεις βασίζονται στον ισχυρισμό ότι διεξήχθη εσκεμμένη και σχεδιασμένη εκστρατεία εθνοκάθαρσης σε βάρος 353 χιλιάδων Ρωμιών που ζούσαν στα δήθεν «ιστορικά εδάφη του Πόντου» και πως αυτή η εκστρατεία ήταν το τελευταίο μέρος της πολιτικής της Οθωμανικής Κυβέρνησης να «καθαρίσει τα οθωμανικά εδάφη από την μη μουσουλμανική μειονότητα».
Ειδικά μετά την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου το 1974, το θέμα άρχισε να μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας. Οι ποντιακοί ισχυρισμοί κέρδισαν έδαφος κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα με την επιρροή και της δημογραφικής δομής και με τις προσπάθειες της εκτός Ελλάδας ρωμαίικης διασποράς που κατάγεται από την Μαύρη Θάλασσα και την αλληλεπίδραση με αρμένικους κύκλους, αντικαταστάθηκαν από την έκφραση «Γενοκτονία των Ποντίων».
Οι ισχυρισμοί περί «γενοκτονίας» είχαν εγερθεί για πρώτη φορά το 1994 μετά από προσπάθειες του τότε επιδραστικού πολιτικού του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Άκη Τσοχατζόπουλου που είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Βουλή να καθιερώσει την 19η Μαΐου του 1919 ως «Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Πηγή: TRT