Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Με Ποντιακό ενδιαφέρον η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο

Με Ποντιακό ενδιαφέρον η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο
Με Ποντιακό ενδιαφέρον η επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στο Θρυλόριο

Με επίσημη επίσκεψή της στο Θρυλόριο Ροδόπης, την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Kate Logan, τίμησε τη ζωντανή κληρονομιά του Αυστραλού George Devine Treloar, του ανθρώπου που έσωσε τόσους Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και, ειδικά, της Ανατολικής Θράκης την εποχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων (1914-1924).

Την κ. Logan υποδέχθηκε και ξενάγησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Η κ. Logan θαύμασε το μνημείο προς τιμήν του συνταγματάρχη Τρελόαρ –δωρεά των γιων του, Τζον και Ντέιβιντ– τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία του χωριού και τα λιγοστά σπίτια τα οποία παραμένουν από την εποχή που περπατούσε ο συνταγματάρχης Τρελόαρ στο χωριό (1922-1926).

Ως γνωστόν, το Θρυλόριο (μερικά χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή) ήταν το δεύτερο προσφυγικό, αμιγώς ποντιακό, χωριό, το οποίο ίδρυσε ο συνταγματάρχης Τρελόαρ το 1923. Στην έκταση που ήταν τσιφλίκι κάποιου μουσουλμάνου ιδρύθηκαν δύο χωριά για επιζώντες της Γενοκτονίας: το Θρυλόριο και ο Ροδίτης.

Τα αδέλφια Τζον και Ντέιβιντ, σε συνεργασία με τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντη, ετοιμάζουν την έκδοση του αρχείου του συνταγματάρχη Τρελόαρ.

«Τέτοιες επισκέψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς καλλιέργειας της ελληνοαυστραλιανής συμβίωσης και της κληρονομιάς της» τόνισε ο Δρ Διαμάντης. «Πέρα από την μετανάστευση και τον τουρισμό, υπάρχουν βαθύτατες ανθρώπινες σχέσεις τις οποίες έχουμε όλοι υποχρέωση να προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία».

Πηγή: Neos Kosmos