Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Το δρώμενο των Ποντίων, "Μωμόγεροι", παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

Το δρώμενο των Ποντίων, "Μωμόγεροι", παρουσιάζεται στην Κομοτηνή
Το δρώμενο των Ποντίων, "Μωμόγεροι", παρουσιάζεται στην Κομοτηνή 

του Δήμου Μπακιρτζάκη

Το παραδοσιακό δρώμενο του δωδεκαήμερου, το δρώμενο των Μωμόγερων, αναβιώνει για μία ακόμα χρονιά από τους ποντιακούς συλλόγους, σε πολλά προσφυγικά μέρη ανά την Ελλάδα, μέρη στα οποία εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, το 1922. Ευετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, που επιβιώνει και στο νομό Ροδόπης, χάρη στον δραστήριο σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς". 

Το δρώμενο των Ποντίων, "Μωμόγεροι" παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

Η εμφάνιση των Μωμογέρων από την Κοζάνη, τη Χρυσούπολη, το Θρυλόριο και την Κομοτηνή είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 5 Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από διάφορες περιοχές της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία Ειρήνης. Πρόκειται για εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

"Τα έθιμα θεωρούμε ότι είναι οι παραδόσεις μας, το αλατάκι στη ζωή μας", λέει η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του συλλόγου η Κερασούντα και το Γαρς, φιλοξενούμενη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. Δεν κρύβει ότι πολλές φορές έχει κουραστεί για την αναβίωση πολλών εθίμων, αλλά διαπιστώνει "το να δίνεις χαρά στον κόσμο, να βοηθήσεις τις νέες γενιές, να τους δημιουργήσεις βιώματά σου, έτσι ανταποδίδεται όλη αυτή η κούραση. Σκέφτεσαι τι χαρά έδωσες, τι χαρά πήρες. Βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα, τα παιδάκια να βιώνουν πράγματα, να τραγουδούν, να χαίρονται. Όταν ακούς και τους γέροντες να χαίρονται τότε ξεκουράζεσαι".

Το δρώμενο των Ποντίων, "Μωμόγεροι" παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

Ο λόγος της κας Μαυρίδου είναι γεμάτος αγάπη για την παράδοση και τον τόπο της, την άσβεστη αγάπη για τον Πόντο που μας έχει συνηθίσει να διατρανώνει σε κάθε μας κάλεσμα. Μας μιλάει για πολλά έθιμα του δωδεκαημέρου και τονίζει "προσπαθούμε να κρατάμε τα έθιμα - όσο υπάρχουν οι παλιοί ακόμη στα σπίτια και όσα βίωσαν οι νεότεροι από τους παλιούς". "Με την βοήθεια της κας Λιβεριάδου θα κάνουμε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές του εθίμου των Μωμόγερων", προσθέτει για το συγκεκριμένο έθιμο η πρόεδρος και συνεχίζει "ο Χρ. Σαμουηλίδης έχει καταγράψει τουλάχιστον 70. Εμείς θα παρουσιάσουμε 4. Θα παρουσιάσουμε αυτές τις εκδοχές στην πόλη της Κομοτηνής και με τα κουδούνια μας, τα τραγούδια και το χορό θα διώξουμε τα κακά πνεύματα και θα είναι καλό ο κόσμος να μας ακολουθήσει στην βόλτα που θα κάνουμε μέσα στην πόλη και θα καταλήξουμε στην πλατεία. Στο τέλος των εκδηλώσεων για τις γιορτές για τα φώτα θα γιορτάσουμε με τους Μωμόγερους που θα δώσουν χαρά και θα διώξουν τα κακά πνεύματα".

Πηγή: Χρόνος