Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Κόλλια-Τσαρουχά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων και θα παραμείνουμε μάρτυρες του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος τους

Κόλλια-Τσαρουχά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων και θα παραμείνουμε μάρτυρες του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος τους
Κόλλια-Τσαρουχά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων και θα παραμείνουμε μάρτυρες του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος τους

Η ΥΦΕΘΑ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά μίλησε στην Εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, για την “Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού"

Η Υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι θα παραμείνει πάντοτε μάρτυρας της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Μικρασιατών και των άλλων ανθρώπων που έπεσαν θύματα των "οργανωμένων εγκλημάτων" όπως τα χαρακτήρισε. Αναλυτικά είπε:

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Γενοκτονία των Ποντίων, οι πόλεμοι για τα οικονομικά συμφέροντα και η προσπάθεια ξεριζωμού οποιοδήποτε στοιχείου δεν είναι αρεστό στον καλπάζοντα φονταμενταλισμό των διάφορων ιδεολογικών προσήμων, αποτελούν δυστυχώς τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα της πρόσφατης Παγκόσμιας Ιστορίας.

Οι Έλληνες είχαμε την ατυχία να νιώσουμε και να βιώσουμε, άμεσα, αυτά τα γεγονότα που αποτέλεσαν πρωτοφανή εγκλήματα σε βάρος της Ανθρωπότητας.  Οι αποτρόπαιες γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Αρμενίων που διοργανώθηκαν από το τουρκικό κράτος, επαναλήφθηκαν σε βάρος των Ποντίων Ελλήνων, που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες μας στον Πόντο. Και η εξωφρενική αγριότητα ενός οργανωμένου εγκλήματος μας σημάδεψε, ξανά, στην τραγική καταστροφή της Σμύρνης. Το Ολοκαύτωμα που διοργάνωσαν οι Ναζιστές, έγινε σε βάρος χιλιάδων Εβραίων γειτόνων και συμπολιτών μας. Οι πληγές που κουβαλάει ειδικά η Θεσσαλονίκη από τότε, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν έκλεισαν μέχρι σήμερα. Και δυστυχώς αυτό το έγκλημα επαναλήφθηκε στα χιλιάδες μικρά ολοκαυτώματα χωριών και οικισμών σε όλη την Ελλάδα, που οργανώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Όλα αυτά οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που τόλμησαν να υποστηρίξουν τη ξεχωριστή τους ταυτότητα απέναντι σε ένα καθεστώς εξουσίας που επιβαλλόταν μέσω της βίας και της ισοπέδωσης.

Για αυτούς τους λόγους, οι Έλληνες είμαστε βαθιά ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον ρατσισμό, στον φασισμό και στον φονταμενταλισμό, και θα στεκόμαστε, με όλες τις δυνάμεις μας, όσο λιγοστές και αν είναι αυτές, απέναντι σε κάθε ιδεολογική ακρότητα που απαιτεί τη βία, την απειλή και τον θάνατο συνανθρώπων μας.

Κυρίες και κύριοι,  σήμερα, δυστυχώς, ο βίαιος ξεριζωμός κάθε θρησκευτικού και εθνικού στοιχείου που δεν ταιριάζει με τον φονταμενταλισμό ορισμένων ομάδων τοπικής εξουσίας, συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή και μεταδίδεται μέσω της Διεθνούς Τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Με αυξανόμενη ένταση, χτυπάει ξανά τις πόρτες της Ελλάδας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Τα γεγονότα βέβαια είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία του φαινομένου. Τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα. Όποια και αν είναι όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως Ελληνίδα πολίτης και ως Υφυπουργός Άμυνας και εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατεύματος, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ικανή να τα αντιμετωπίσει, και να εξοστρακίσει αποφασιστικά κάθε σκοτεινή δύναμη που απειλεί την ελευθερία και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Με αυστηρή προσήλωση στα ιδανικά της Δημοκρατίας και με σεβασμό και αγάπη για τον Συνάνθρωπο, όποιο και αν είναι το χρώμα και η πίστη του, όπως προστάζει και η Ορθοδοξία, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση και την ισχύ πλέον για να την εφαρμόσει. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, αλλά και απέναντι από κάθε εγκληματικό στοιχείο που θα απειλήσει τη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των συνανθρώπων μας.