Από αριστερά, οι: Δημήτρης Σούδας, γερουσιαστής Λεωνίδας Χουσάκος, Κώστας Πάππας, Ζωή Ηλιοπούλου, γερουσιαστής Ντενίζ Μπάτερς (ψήφισε υπέρ), Τζορτζίνα Μπάνα και Νικ Μαντάς |
Η καναδική Γερουσία, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, απέρριψε την πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η πρόταση – που υποβλήθηκε από τον Έλληνα γερουσιαστή Λεωνίδα Χουσάκο – έλαβε 21 ψήφους υπέρ, 32 ψήφους κατά, και 16 αποχές. Η κίνηση για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου το 2014.
Τα αποτελέσματα δίνουν το δικαίωμα στο Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (CHC), σαν πρωτοπόρο στην προσπάθεια, να εκφράσει απερίφραστα την πικρία και την απογοήτευσή του προς την μερίδα εκείνη της Γερουσίας που αντιπροσωπεύουν την σημερινή κυβέρνηση του Καναδά.
Το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού στηρίζει το Liberal Party και δίκαια αισθανόμαστε προδομένοι, όταν 300.000 Έλληνες του Καναδά απαξιώνονται από μια μειοψηφία, εκείνων που διέπραξαν το αδίκημα 99 χρόνια πριν, εκείνων που διέπραξαν παρόμοιο έγκλημα ενάντια στους Αρμενίους, που ο Καναδάς αναγνώρισε. Πώς τώρα απορρίπτει παρόμοιο έγκλημα;
Πιστεύουμε ότι η καναδική Γερουσία και η καναδική κυβέρνηση θα το σκεφτεί ωριμότερα και το 2019, στα 100 χρόνια θα επανορθώσει.
Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΟΗΟ) από το 2014 έχει αρχίσει έναν έντονο αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η στρατηγική που ακολουθείται στην προσπάθεια αυτή, είναι η αναγνώριση από τη βάση προς τα πάνω σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Ωστόσο, με τη Γενοκτονία των Ποντίων να έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται σε πολλά κυβερνητικά επίπεδα, σε όλο τον Καναδά και με την αναγνώριση από 13 πόλεις του Καναδά: Toronto, Ottawa, Montreal Vancouver, Regina, Edmonton, Calgary, Oshawa, Vaughn, LaSalle, Villeray-St Michel-Parc-Extension, Coe St Luc, Laval, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει με την καναδική Γερουσία για πρώτη φορά το 2016.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ