Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ο Αντέμ από την Τραπεζούντα τραγουδά για τον Βαζελώνα και τα μοναστήρια του Πόντου (Video)

Ο Αντέμ από την Τραπεζούντα τραγουδά για τον Βαζελώνα και τα μοναστήρια του Πόντου (Video)
Ο Αντέμ από την Τραπεζούντα τραγουδά για τον Βαζελώνα και τα μοναστήρια του Πόντου (Video)

επιμέλεια Χρήστος Κωνσταντινίδης

Ο Αντέμ Εκίζ από την Τραπεζούντα τραγουδά για τον Βαζελώνα και τα υπόλοιπα μοναστήρια του Πόντου σε ένα βίντεοκλιπ γυρισμένο στην Παναγία Θεοσκέπαστο σε λύρα και ενορχήστρωση: Özen Özgürbüz, Berat Bayraktar.

Ο Αντέμ Εκίζ (Adem Ekiz, 1 Μαρτίου 1980), ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αντέμ Μπέσκιολου (Beşköylü Adem) έγινε γνωστός κυρίως επειδή είναι από τους λίγους καλλιτέχνες της Τουρκίας που χρησιμοποιεί σε όλη του τη μουσική διαδρομή την Ποντιακή διάλεκτο ή τα «ρωμαίικα», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του σημερινού Πόντου.

«Η μουσική ενώνει. Μπορεί να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο και μαζί μ΄ αυτόν και τις δύο πλευρές του Αιγαίου αλλά και όλους τους λαούς της Μαύρης Θάλασσας» είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξη του στο «Βήμα».


Προσθέτει, μάλιστα, «λυράρηδες μπορεί κανείς να δει και να ακούσει ακόμη και στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης όπου ζουν πολλοί Μαυροθαλασσίτες. Ακόμη μπορείτε να ακούσετε και ανέκδοτα. Εσείς έχετε τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα, και εμείς τον Τουρσούν και τον Τεμέλ. Και οι τέσσερις προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα».

Η λύρα και το τραγούδι αποτελούν, όπως σημειώνει, τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας με τους Έλληνες, και αφηγείται ότι άρχισε να μαθαίνει σε ηλικία 10 ετών. «Μου έμαθε να παίζω ο θείος μου ο Αλί. Στην οικογένειά μου είμαστε πέντε αδέλφια και ο θείος μου ήταν ο δάσκαλός μας, καθώς έμαθε λύρα σε τρία από τα αδέλφια». Γεννήθηκε στην Καλλίστη, ένα από τα πέντε χωριά του συμπλέγματος Μπέσκιοϊ στα Σούρμενα.

«Στο χωριό μου υπάρχουν 2.000 κάτοικοι και αρκετοί παίζουν λύρα. Χορεύουμε και τραγουδάμε στα καφενεία και στα σπίτια μας» λέει χαρακτηριστικά. Επί 19 χρόνια παίζει και τραγουδάει. Έτσι γνώρισε τους Έλληνες λυράρηδες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τα Σούρμενα, τη Σαμψούντα, και πριν από χρόνια κυκλοφόρησε μαζί με τον λυράρη Φίλιππο Κεσαπίδη ένα CD με τίτλο «Ας σην Τραπεζούνταν σην Θεσσαλονίκην» («από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη»).