Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Γενοκτονία και Ποντιακή λύρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Γενοκτονία και Ποντιακή λύρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Γενοκτονία και Ποντιακή λύρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ρεκόρ συμμετοχών που έφτασε στις 132 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) παρουσίασε φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ιστορίες αλληλεγγύης και προσφοράς, ιστορίες περιβαλλοντικής ευαισθησίας ή «πολέμου», ιστορίες τόπων και προσωπικοτήτων, προσφυγιάς, γυναικών, μνήμης, ιστορίες…ιστορίας και μουσικών και επιστημών – όλες «ιδωμένες» και καταγραμμένες «κινηματογραφικά» από Έλληνες δημιουργούς, εμπεριέχει το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα διεξαχθεί (1-10 Μαρτίου) στη Θεσσαλονίκη.

Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και το Ποντιακό ενδιαφέρον με δύο παραγωγές.

Πρώτο ντοκιμαντέρ είναι του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με τη "Μπάντα".

Στηρίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο μοναδικός επιζών από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας, την οποία "επιστράτευσε" ο Τοπάλ Οσμάν. Με το πιστόλι στον κρόταφο έπαιζαν εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες λήστευαν, βίαζαν και δολοφονούσαν Έλληνες...

Τραγική λεπτομέρεια, μέλη της ορχήστρας ήταν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι. Στο τέλος τους έσφαξαν όλους πλην του Γιάννη Παπαδόπουλου που κατάφερε να δραπετεύσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή...

Στα τελευταία γυρίσματα, που ήταν δραματοποιημένες σκηνές, πήραν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί από ποντιακά θέατρα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Δεύτερο ντοκιμαντέρ είναι το ντοκιμαντέρ «Τη λύρα μου έδωσαν Ποντιακή» του Άγγελου Κοβότσου. Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, κορυφαίος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στον «κεμεντζέ», όπως αποκαλείται στα ποντιακά η λύρα. Ένα μουσικό όργανο-σημείο αναφοράς για την ποντιακή ταυτότητα και τη συλλογική μνήμη.