Στη μνήμη των «Άφαντων Νεκρών» της Ποντιακής Γενοκτονίας |
Η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, με θέμα «Γενοκτονία, δικαίωμα στη μνήμη» και με ρώτημα «θα παραμείνουμε απαθείς;».
Την εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών, των Ποντιακών Συλλόγων και κοινό από όλη την Εορδαία. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να προσθέσουν φορητά καθίσματα στο αμφιθέατρο, όταν αυτό γέμισε ασφυκτικά από όλους όσοι θέλησαν να παρακολουθήσουν την ιστορική αναδρομή στο «δικαίωμα και στην υποχρέωση στη μνήμη» του καθηγητή πανεπιστημίου της Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε, ενώ άφησε ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στους «Άφαντους Νεκρούς» , όπως τους χαρακτήρισε ο ομιλητής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Δ. Καρακασίδης. Ο Αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας Κ. Πολυχρονίδης, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Γ. Αδαμίδης, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πτολεμαΐδας, Εκπρόσωποι της πολιτιστικής Λέσχης Ποντίων Περδίκα, του Συλλόγου Βεγόρας, Σουρμενιτών, Ροδίτη, Ποντοκώμης, της Ευξείνου Λέσχης Φιλώτα και άλλοι καθώς και πλήθος κοινού.
Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Σ. Τουμανίδου και ο Γενικός Γραμματέας Π. Μανουσαρίδης, οι οποίοι εξήραν το συνολικό έργο και την επίμονη προσπάθεια του ομιλητή στην αποστολή του για την καταγραφή της ιστορίας και ειδικά της Ποντιακής Γενοκτονίας. Προανήγγειλαν τη διοργάνωση και άλλων μελλοντικών εκδηλώσεων με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Η εικοσιπενταμελής χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας υπό τη διεύθυνση του κ. Κ. Παναγιωτίδη απέδωσε τρία σχετικά ποντιακά τραγούδια: «Η Παναγία Σουμελά», «Ο Αι Γιώργης», « Οι Τουρκ όνταν εκούρσευαν». Λύρα έπαιξαν οι Κ. Παναγιωτίδης, Σ. Παναγιωτίδης και νταούλ ο Θ. Ελευθεριάδης. Τέλος τρεις κορυφαίοι και η χορωδία απέδωσαν ένα δρώμενο με απαγγελία κειμένου και τραγούδι.
Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Πανεπιστημιακού Καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος υπενθύμισε πως το 2019 είναι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων και πως η 19η Μαΐου φέτος και πάντα είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Ποντίων.
Απέδωσε φόρο τιμής στους «Άφαντους Νεκρούς» και έδωσε ως παράδειγμα την ίδια την οικογένειά του που σήμερα θα μπορούσε να αριθμεί 900 συγγενείς αν δεν είχαν εξοντωθεί όλα τα αδέλφια του παππού του πλην του ιδίου και έτσι η οικογένειά του, θύματα της ποντιακής γενοκτονίας αριθμεί σήμερα 60 άτομα. Παρακίνησε τους ακροατές να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου που φιλοξενεί και το δικό του δεκατετράτομο έργο που περιγράφει την ποντιακή γενοκτονία και να βρουν ψηφίδες της οικογενειακής τους ιστορίας.
Ανέγνωσε κείμενα, αφηγήθηκε ιστορικά ανέκδοτα κι παρέθεσε στοιχεία και αποσπάσματα από πηγές που έζησαν το δράμα της γενοκτονίας και του βανδαλισμού των Ιερών Μονών του Πόντου Αναφέρθηκε διεξοδικά στις αγριότητες που διέπραξαν Τσέτες και Τούρκοι κατά Ελλήνων του Πόντου και Ιερών Μονών, την απάνθρωπη αφαίρεση ζωών Ιερέων, γυναικών, ανδρών και παιδιών μετά από βασανιστήρια. Αναφέρθηκε στις καταστροφές των Μονών της Παναγίας Κρεμαστής, του Αι Γιάννη του Κουσουκλή, της Εκκλησίας του Πάτλαμα στην Κερασούντα. Ιστόρησε το ρόλο της ρωσικής επανάστασης, του Λένιν, του Κεμάλ, του Βενιζέλου και την αναγκαστική εξορία των Ελλήνων του Πόντου.
Αναφέρθηκε στη μάχη στη «ματωμένη σπηλιά στην Ότκαγια» όπου έχασαν τη ζωή τους όλοι οι Έλληνες μαχητές και κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου γυναίκες που βιάσθηκαν στη Μονή της Μάρας. Αφηγήθηκε ανάλογα γεγονότα στο κάστρο του Κίγκσκαλια. Όπου οι γυναίκες για να μην ατιμασθούν πήδηξαν από το κάστρο και όπως λέει ο χορός, έκαναν το «Λάγκεμα τη Θανατή». Αναφέρθηκε στις καταστροφές που έγιναν στις Μονές καθώς οι Τούρκοι πίστευαν πως εκεί θα βρουν θησαυρούς, είτε από μίσος.
Το 1923 ερήμωσαν, είπε, τα μοναστήρια του Πόντου. Χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια έμειναν πίσω. «Τα ερείπια όμως των Μοναστηριών παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της τρισχιλιόχρονης ελληνικής ιστορίας στον Πόντο».
Ο κ. Φωτιάδης έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της μνήμης «στους αγέννητους νεκρούς». Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό «μουχαμπέτ» στο εντευκτήριο του Ποντιακού Συλλόγου με σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν γυναίκες του Συλλόγου.
Πηγή: e-Ptolemeos