Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα

2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα
2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα

Η Ένωση Χορευτών Νομού Δράμας «Πυρρίχιος», ο Δήμος Δράμας και η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) Δήμου Δράμας διοργανώνουν το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο με θέμα: “Προσφυγική εγκατάσταση και η τύχη των πολιτιστικών αγαθών. Οι συνέπειες μιας Γενοκτονίας”.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Μάρτιου 2019 στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δραμας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει και η παρουσίαση των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου από τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, Διδάκτορα Ιστορίας. Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του 1ου συνεδρίου που έγινε το 2017 ήταν να μελετηθεί σε βάθος ο ποντιακός ελληνισμός καθώς και να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εκτενείς εισηγήσεις από ιστορικούς και ερευνητές του ποντιακού ελληνισμού. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως αυτή του Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα “Σχόλια και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη αντάρτικων σωμάτων στον Πόντο”, και του Θωμά Αλεξιάδη με θέμα “Το αντάρτικο του Πόντου και τη δράση των ανταρτών στον Πόντο”, επίσης του Θεόδωρου Παυλίδη για την “Δράση των Ποντίων ανταρτών στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή” και του Βασίλειου Χατζηθεοδωρίδη για τους “Οπλαρχηγούς του Πόντου στο νομό Δράμας”.

Το συνέδριο της ερχόμενης Κυριακής

Ο σκοπός του 2ου συνεδρίου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, είναι να ερευνήσει σε βάθος τον ποντιακό ελληνισμό καθώς και να φωτίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν κορυφαίοι ιστορικοί και ερευνητές του ποντιακού ελληνισμού.
Στόχος της διοργάνωσης είναι το συνέδριο να διεξάγεται κάθε δυο χρόνια γι αυτό το σκοπό ορίστηκε επιστημονική επιτροπή η όποια θα αποτελείται από τον εκάστοτε πρόεδρο του συλλόγου και από τρεις κορυφαίους ιστορικούς καθηγητές, τον Θεοδόση Κυριακίδη, τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη.

Οι εισηγητές του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου είναι:

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (Είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επίκουρος καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.) θα μιλήσει για τον θεσμό του συνεδρίου καθώς και στις δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

H Γεωργία Μπακάλη (είναι Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ) και θα αναπτύξει το θέμα: “Πόντιοι πρόσφυγες-ακρίτες της μεθοριακής Δράμας στον Μεσοπόλεμο: Από την “εθελούσια” εγκατάσταση στη “δεύτερη έξοδο”.

Η Καλλιόπη Χαΐνογλου (είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών με έμφαση στην ασφάλεια και τον πολιτισμό. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παν/μιο Μακεδονίας) και θα αναπτύξει το Θέμα: “Το νομικό πλαίσιο ως προς την επιστροφή και τη διεκδίκηση των πολιτιστικών αγαθών του προσφυγικού και ποντιακού ελληνισμού- οι νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και τους διεθνείς οργανισμούς”.

Η Ευδοξία Καλπατσινίδου (είναι Δικηγόρος / Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος) και θα αναφερθεί στο θέμα: “Η διαχείριση των προσφυγικών κειμηλίων. Μουσεία, συλλογές και η προοπτική του μέλλοντος”.

Χορηγός Επικοινωνίας: e-Pontos