Η μνήμη παραμένει ζωντανή: το μήνυμα της εκδήλωσης των Ακριτών του Πόντου |
Η μνήμη παραμένει ζωντανή, αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης «Εις Μνήμην…» (μέρος 1ο), της πρώτης του Μ. Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" για το έτος 2019, του έτους Μνήμης Γενοκτονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, στο εντευκτήριο του Συλλόγου Β. Όθωνος 12, Σταυρούπολη. Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το εντευκτήριο του συλλόγου.
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» ο πρόεδρος του Κώστας Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση αποτελεί μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θα πρέπει να μπει στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, επεσήμανε ότι οι δράσεις της Ομοσπονδίας φέτος είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο G, λογότυπο του έτους Γενοκτονίας, που κοσμούσε την εκδήλωση.
Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Φωτιάδη, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή για το πώς του ανατέθηκε από την Βουλή των Ελλήνων η συγγραφή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μαζί με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, το πως προχώρησε αφιλοκερδώς σε αυτήν την προσπάθεια αποποιούμενος κάθε αμοιβή την οποία αγνοούσαν ποντιοπατέρες και με επιστολές τους στον Πρόεδρο της Βουλής, υπονόμευσαν αυτήν την προσπάθεια. Ο Κώστας Φωτιάδης, χαρακτήρισε το ελληνικό κοινοβούλιο το πιο κεμαλικό και φοβικό που υπάρχει στον κόσμο και τόνισε πως ο ίδιος θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη συνέχεια κατέθεσε άγνωστες πτυχές από την έρευνά του για όσο έγιναν στον Πόντο και ανάδειξε τα εγκλήματα της γενοκτονίας, βασικός υπεύθυνος της οποίας ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ.
Αμέσως μετά ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης παρουσίασε ένα δρώμενο-μαρτυρία της γενοκτονίας που ζωντάνεψε μνήμες και συναισθήματα, σκορπώντας στην αίθουσα ρίγη συγκίνησης.
Ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, όπου ερμήνευσαν, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, τραγουδιστής, ο Ιωσήφ Αλμασίδης, Ιεροψάλτης και ο Πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης. Αφήγηση η Λεμονιά Τσακιρίδου,
Συμμετείχαν οι μουσικοί:
Μίλτος Σπυριδόπουλος, ούτι,
Κωνσταντίνος Ιατρούδης, τσέλο,
Χάρης Παπαδόπουλος, νέι,
Βυζαντινός κεμανές - λύρα και μουσική επιμέλεια Γιώργος Πουλαντσακλής.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μήττας και ο υποψήφιος βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Γιώργος Κομνηνός. Επιστολή με ευχές προς τον σύλλογο έστειλε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, που δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, λόγω απουσίας του στην Αθήνα.