Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων – Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο δήμαρχος Βρυξελλών

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων – Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο δήμαρχος Βρυξελλών
Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων – Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο δήμαρχος Βρυξελλών 

Σημαντική πρωτοβουλία για το ζήτημα που «στοιχειώνει» τον ελληνισμό!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Όσο πλησιάζει η 19η Μαΐου τόσο θα πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης των εκκαθαρίσεων που έγιναν σε εκείνο το κομμάτι της Γης που υπήρχε ελληνισμός για 2700 χρόνια!

Το τριήμερο 5-8 Μαρτίου η πολυμελής αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, με την υποστήριξη της Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, παρευρέθηκε σε μια σειρά ημερίδων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου, την περίοδο (1914-1923).

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε κεντρική αίθουσα, του κτιρίου ALTIERO SPINELLI του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες».

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση του φορέα, παρουσιάστηκε σχετικό βίντεο τόσο με ιστορικά στοιχεία του Πόντου όσο και με τα τραγικά γεγονότα της περιόδου (1914-1923), σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, αλλά και τη θέση που έχει για αυτήν την περίοδο η πολιτική ηγεσία σήμερα στην Τουρκία .

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μήνυμα του Τούρκου ακτιβιστή ποντιακής καταγωγής Ταμέρ Τσιλιγκίρ, που λόγω της δράσης του για την ανάδειξη της ελληνικής του ταυτότητας και την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Ποντιακής Γενοκτονίας, διώκεται και είχε φυλακισθεί επανειλημμένα στην Τουρκία. Σήμερα ζει εξόριστος στην Ελβετία. Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη συνέντευξη του Ταμέρ Τσιλιγκίρ σε ελληνικό Μέσο ήταν στο Newpost, παραμονή της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, του 2017 και είχε συγκινήσει.

Ο εκπαιδευτικός συγγραφέας, Στάθης Ταξίδης μίλησε για το ρόλο του οργανωμένου ποντιακού χώρου, αλλά και αυτόν των πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, για τη Διεθνοποίηση της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς και για το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί, τα επόμενα χρόνια.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων – Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο δήμαρχος Βρυξελλών

Σχετικές αναφορές έκαναν οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Αρμενίων, Κασπάρ Καραμπετιάν και των Ασσυρίων, Κυριάκος Μπατσάρας, του τοπικού ποντιακού συλλόγου, Γιώργος Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι φορέων, που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Η Εύα Καϊλή, ο Μανώλης Κεφαλλογιάννης και ο εκπρόσωπος του Κώστα Χρυσόγονου, ενημέρωσαν για την προσπάθεια που εδώ και έξι μήνες ξεκίνησε, ύστερα και από την κατάθεση σχετικής πρότασης από μέρους της Ευξείνου Λέσχης, για σύνταξη ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συλλογή υπογραφών από Ευρωβουλευτές, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και την αναγνώριση από μέρους της των γεγονότων της περιόδου (1914-1923) ως πράξεις Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος «Πόντος εν άστρον φωτεινόν», από τον ηθοποιό, Λάζο Τερζά υπό τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Κώστα Ζαπουνίδη.

Παρουσία σε ημερίδα με θέμα την Αρμενοφοβία

Αντιπροσωπεία της Ε.Λ.Ε.Π. συμμετείχε επίσης στην Ημερίδα με θέμα «Αρμενοφοβία», που διοργάνωσε η «Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή ξένων ιστορικών, ακτιβιστών και επιστημόνων. Η νομικός και εκπαιδευτικός Ράνια Χρυσοχοΐδου ανέπτυξε στην ολομέλεια τις θέσεις της Ευξείνου Λέσχης, ζητώντας την υποστήριξη και των αρμοδίων οργάνων του αρμενικού λαού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με εκπροσώπους, πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο και επιτροπών για τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας.

Για την περαιτέρω προώθηση της Διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Μητρόπολης Βρυξελλών, τα στελέχη της σχετικής με το θέμα μόνιμης επιτροπής, την επικεφαλής της, Δέσποινα Σαλτουρίδου, τον Τάσο Φιλλιπίδη και την Ευφημία Ευθυμιάδου, τον προέδρο, Γιώργο Σιδηρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. του τοπικού ποντιακού συλλόγου "Καμίαν’ κ’ έν’ Αργώς", καθώς και με τον προέδρο, Δημήτρη Αργυρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων – Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο δήμαρχος Βρυξελλών

Η δέσμευση του Πόντιου δημάρχου Βρυξελλών

Η σημαντικότερη επαφή των μελών της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών έγινε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019. Η ελληνική αποστολή είχε συνάντηση με τον ποντιακής καταγωγής δήμαρχο Βρυξελλών, Χρήστο Δουλκερίδη στο δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος αφού δέχτηκε συγχαρητήρια για την εκλογή του, τού προτάθηκε η ανέγερση μνημείου Ποντιακής Γενοκτονίας στις Βρυξέλλες και τον ορισμό από το Δ. Σ. του Δήμου του, «της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού».

Ο Δουλκερίδης άκουσε με ενδιαφέρον αλλά και έκδηλη συγκίνηση τις προτάσεις της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα της και ενημέρωσε, ότι τους επόμενους μήνες θα πάρει πρωτοβουλία για να φέρει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας,στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.

Προσκάλεσε μάλιστα τη Λέσχη στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στης 24 Απριλίου μπροστά στο μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, όπου ο ίδιος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και όπως μας είπε θα κάνει ειδική αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Πηγή: Newpost