Θεσσαλονίκη: «Μίκης, ο Ευξείνιος», από την Ποντιακή λύρα των αδελφών Τσαχουρίδη! |
Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...», στη σύνθεσή του δεν συμπεριέλαβε την ποντιακή λύρα. Όταν όμως, σχεδόν μισό αιώνα μετά, τον επισκέφθηκαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης και του πρότειναν μια διαφορετική μουσική προσέγγιση του συγκεκριμένου τραγουδιού, ο ίδιος δέχθηκε ευχαρίστως.
Έτσι γεννήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιδέα: Η παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος», που πρόκειται να «ανέβει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 9 το βράδυ. Στη μοναδική αυτή παράσταση (σ.σ. δεν είναι προγραμματισμένο να επαναληφθεί) οι αδελφοί Τσαχουρίδη, μέσα από τα δικά τους «Ευξείνια» ακούσματα, με την ποντιακή λύρα του Ματθαίου, την ερμηνεία του Κωνσταντίνου και με πολύ ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις που επιμελήθηκε ο μαέστρος Αντώνης Σαρακατσιάνος, προσεγγίζουν 24 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη -τα οποία επέλεξαν από κοινού με τον ίδιο- για να τα παρουσιάσουν στο κοινό.
«Είναι ένα πάντρεμα από έρωτα και όχι από προξενιό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο τραγουδιστής Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, τονίζοντας ότι ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης «είδε» πριν από τους ίδιους το μουσικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. «Ο Μίκης απαγορεύει την όποια απαγόρευση. Ποτέ δεν θα έλεγε "όχι" σε ανθρώπους που θέλουν ν’ αγαπήσουν την μουσική του, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ακόμη κι αν δεν συμφωνεί. Στη δική μας περίπτωση βέβαια, επιλέξαμε από κοινού το ρεπερτόριό μας και είχαμε όλη την υποστήριξη του μαέστρου» συμπληρώνει ο κ. Τσαχουρίδης.
Περίπου εκατό άτομα θα βρίσκονται επί σκηνής για την συγκεκριμένη παράσταση, που φιλοδοξεί να κάνει μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Πρόκειται για την βασική ομάδα των αδελφών Τσαχουρίδη, αλλά και τις μικτές χορωδίες της Μουσικής Σχολής Δήμου Βόλβης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης», υπό την διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη.
Πηγή: TyposThes