Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Με αναφορά στα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η ημερίδα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»

Με αναφορά στα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η ημερίδα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»
Με αναφορά στα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η ημερίδα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»

Μια πολύ επιτυχημένη και συγκινητική ημερίδα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή" την Κυριακή 31 Μαρτίου στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης πρωτότυπων εικαστικών έργων που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας από τις 22 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα αναφέρθηκαν στα γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον ξεριζωμό, στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα, στο πως βίωσαν τα παιδιά αυτόν τον ξεριζωμό, συνδέοντας την τραγωδία των προγόνων μας και τα αίτιά της με την τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες απανταχού της γης. Οι επιστήμονες κατέδειξαν πως ίδια είναι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία των προγόνων μας με τα αίτια της τραγωδίας των σύγχρονων προσφύγων, έδωσαν στοιχεία για την προσφυγιά των μικρών παιδιών και κυρίως των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Οι επιστήμονες πάνω απ’ όλα μας συγκίνησαν αναφέροντας ιστορίες προσφυγόπουλων που αν δεν έδιναν στοιχεία δεν θα ήξερες αν αναφέρονται στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου ή στο δράμα του ξεριζωμού άλλων προσφύγων.

Ο Σύλλογός ευχαριστεί τους ομιλητές: τον Κώστα Τζιάρα, ιστορικό, διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με τίτλο εισήγησης στην ημερίδα: «Τώρα αυτοί είναι οι δικοί σου»: Οι πρόσφυγες. Τα πρώτα χρόνια, τον Γιώργο Ευαγγελίδη, ιστορικό, εργαζόμενο στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με τίτλο της εισήγησής του «Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα του σήμερα. Δεδομένα και προκλήσεις διαχείρισης», τον Νάσο Χαλκίδη, ζωγράφο και καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος είχε τον συντονισμό του εικαστικού μέρους αυτής της έκθεσης και το Γιάννη Τερζίδη, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφέα και διαπιστευμένο δάσκαλο της Ποντιακής Γλώσσας.