Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Σάρωσε η «Λυσιστράτη» στην Ποντιακή διάλεκτο, στην Ξάνθη

Σάρωσε η «Λυσιστράτη» στην Ποντιακή διάλεκτο, στην Ξάνθη
Σάρωσε η «Λυσιστράτη» στην Ποντιακή διάλεκτο, στην Ξάνθη 

Μια εξαιρετική παράσταση απήλαυσαν όσοι μπόρεσαν να παραβρεθούν στην «πρώτη» του έργου Λυσιστράτη στην Ποντιακή διάλεκτο, που με σχεδόν με επαγγελματικό τρόπο παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.

Τα μέλη του συλλόγου επέλεξαν συνειδητά τον δύσκολο δρόμο ώστε να κατορθώσουν να ανεβάσουν μια αριστοφανική κωμωδία, με ιδιαίτερη φροντίδα στην θεατρική πράξη και να μην μείνουν στο ανέβασμα άλλης μίας Ποντιακής επιθεώρησης. Προσπάθησαν και πέτυχαν ώστε να αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ποντιακού θεάτρου. Η θεατρική ομάδα του συλλόγου τόλμησε να αποδώσει ένα από τα παλιότερα και χαρακτηριστικά αντιπολεμικά έργα, μια «τολμηρή» κωμωδία του Αριστοφάνη που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ. και συνεχίζει ως τις μέρες μας να διδάσκει να συνετίζει, να πληγώνει αλλά και απελευθερώνει.

Σάρωσε η «Λυσιστράτη» στην Ποντιακή διάλεκτο, στην Ξάνθη

Κείμενα βασισμένα στην εξαιρετική ελεύθερη απόδοση του έργου στην Ποντιακή διάλεκτο από τον βαθύ γνώστη και μελετητή της Ποντιακής διαλέκτου Κώστα Διαμαντίδη, ψευδώνυμο «Κοσμέτες, ο οποίος στο μήνυμα που έστειλε έγραψε: «Αρνούμαι την ανταλλαγή και κρατάω την πιο αυθεντική σημαία αντίστασης, την Ποντιακή γλώσσα. Σαν τα ποτάμια που τρελάθηκαν και αποφάσισαν, αντί να κατέβουν απ τις πηγές στην θάλασσα, να ανέβουν αντίστροφα το ρεύμα ψάχνοντας να δώσουν ζωή στις ρίζες που έχει ξεράνει ο χρόνος που πέρασε».

Η ευρηματικότητα των συντελεστών, η εξαίρετη σκηνική προσέγγιση, η μουσική, η πολύμηνη προσπάθεια, η συνεργασία, η επιμονή, η υπομονή και η αγάπη για το θέατρο και τον Πόντο, έδωσαν ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να συνοψισθεί στα δεκάδες σχόλια του τύπου.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε, εδώ.