Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η Ποντιακή Εστία αντάμωσε με τους "Βιγλάτορες" στην πόλη των Χανίων (Φωτο - Video)

Η Ποντιακή Εστία αντάμωσε με τους "Βιγλάτορες" στην πόλη των Χανίων
Η Ποντιακή Εστία αντάμωσε με τους "Βιγλάτορες" στην πόλη των Χανίων 

Τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στα Χανιά της Κρήτης, μετά από πρόσκληση του αδελφού σωματείου «Βιγλάτορες», η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης, από τις 22 έως τις 26 Μαρτίου 2019.

Οι Πόντιοι της Στουργκάρδης, βρέθηκαν στα Χανιά για να τιμήσουν τους Βιγλάτορες για τα 10 χρόνια από την ίδρυση τους, σε μία εκδήλωση με την παρουσία 1000 και πλέον ατόμων.

Οι Βιγλάτορες του χθες ήταν πολεμιστές ηλικίας 17-50 ετών, άριστα εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων, από ευκατάστατες οικογένειες. Τους επέλεγαν οι πρωτόγεροι των χωριών και το καθήκον τους ήταν να κατοπτεύουν τον ορίζοντα νύχτα και μέρα επισημαίνοντας τυχόν κίνδυνο. Ειδοποιούσαν με ειδικά σήματα από την μια βίγλα στην άλλη, τόσο την κεντρική διοίκηση του στρατού όσο και τους κατοίκους των χωριών. Αργότερα υιοθέτησαν το επίθετο Βίγλης ή Βιγλάκης.

Η Ποντιακή Εστία αντάμωσε με τους "Βιγλάτορες" στην πόλη των Χανίων

Οι Βιγλάτορες του σήμερα είναι παραδοσιακός μουσικοχορευτικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το Μάιο 2009, με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον Βιγλάκη Ιωσήφ και πάνω από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, που «βιγλίζουν» με τη σειρά τους την παράδοση.

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 22 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγουμε και προασπίζουμε με πειθαρχία αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

Στην εκδήλωση έγινε σύντομη αναφορά για την αδελφοποίηση των δύο συλλόγων όπως επίσης και παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Κρητικού συλλόγου. Η Ποντιακή Εστία παρουσίασε σε δύο κομμάτια της εκδήλωσης χορούς του Ανατολικού και Δυτικού Πόντου, με συνοδεία μουσικών του συλλόγου όπως και φίλων από την Θεσσαλονίκη

Η Ποντιακή Εστία αντάμωσε με τους "Βιγλάτορες" στην πόλη των Χανίων

Ακολούθησε Κρητικό και Ποντιακό Γλέντι με κορυφαίους μουσικούς και μία βραδιά με την κρητική και ποντιακή λύρα να δίνει το ρυθμό και τα νέα παιδιά των δύο σωματείων να μπαίνουν στον χορό χέρι χέρι κάνοντας υπερήφανους τους μεγαλύτερους που βλέπουν πως θα υπάρχει συνέχεια στην
προσπάθεια αυτή.

Αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή του συλλόγου στην παρέλαση 25ης Μαρτίου στη πόλη των Χανίων.

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να εδώ.