Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία τα φετινά Παρχάρια

Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία τα φετινά Παρχάρια
Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία τα φετινά Παρχάρια 

του Διονύση Βοργιά

Διαφορετική ήταν η αύρα στην αναβίωση των φετινών Παρχαρίων, τα οποία έλαβαν χώρα τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Μαΐου στο γνωστό σημείο πίσω από το φυλάκιο της Νυμφαίας. Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" διοργάνωσε, μαζί με την ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και την ΠΕ Ροδόπης, για 18η συνεχή χρονιά τα Παρχάρια, τα οποία φέτος, όπως ενημέρωσε το μέλος του συλλόγου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Κοινωνία Πολιτών Ειρήνη Χρυσοστομίδου, είχαν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ήταν αφιερωμένα στην συμπλήρωση της εκατονταετίας από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γι' αυτό και τα μέλη του συλλόγου φωτογραφήθηκαν όλα μαζί από κοινού με την μπλούζα που φέρει το γράμμα "G" ως αναφορά στην γενοκτονία/genocide. Επίσης, τα κόλλυβα που έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου έφεραν πάνω τους χαραγμένο τον αριθμό 353.000 κι έναν σταυρό, προς ανάπαυση των ψυχών που χάθηκαν στην Γενοκτονία.

Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία τα φετινά Παρχάρια

Η εκδήλωση για μία ακόμη χρονιά συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, ο οποίος έσπευσε στο όμορφο αυτό φυσικό τοπίο, παραμερίζοντας τον καιρό που δεν ήταν ο ιδανικός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αρχικά, τις πρωινές ώρες, τελέστηκε η θεία λειτουργία στο εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου Αργυρουπόλεως κι ακολούθησε τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Κατόπιν, έλαβε χώρα η αναβίωση ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού των προπεδίων του Πόντου "Παρχάρια" και φεστιβάλ παραδοσιακού ποντιακού χορού με την συμμετοχή και φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγχρόνως έλαβε χώρα επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου και παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Μέλη και φίλοι του συλλόγου ανανέωσαν το ραντεβού για τα Παρχάρια 2020.

Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία τα φετινά Παρχάρια

Χαιρετισμοί και βραβεύσεις

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Δήμου ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου και το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου. Το παρόν έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων οι δύο νέοι ταξίαρχοι Κομοτηνής Λεωνίδας Γιοβάνης και Ιωάννης Μπόγδος, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρ. Μαυρίδου, μεταξύ άλλων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την προσφορά τους στον ποντιακού Ελληνισμό βραβεύτηκαν δύο στελέχη του συλλόγου "Η Τραπεζούντα", οι Δημήτριος Φωτιάδης και Διομήδης Τζιβανίδης.

Πηγή: Χρόνος