Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η. Πετρόπουλος: Αγιοκατάταξη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας

Η. Πετρόπουλος: Αγιοκατάταξη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας
Η. Πετρόπουλος: Αγιοκατάταξη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 η ΕΡΤ3 είχε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιαδη και πολλούς καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Φάνης Κουρουκλίδης, ενώ στο πάνελ για συζήτηση είχαν προσκληθεί ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, ο π. Βασίλειος Τσουφλίδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δ.Π.Θ. Ηλίας Πετρόπουλος.

Μέσα στο δίωρο αυτό πρόγραμμα ακούστηκαν πολύ συγκινητικές μνήμες από τα πέτρινα εκείνα χρόνια της προσφυγιάς και του ξεριζωμού ως μνημόσυνο προς όλα τα αθώα θύματα της κεμαλικής θηριωδίας και μισανθρωπισμού.

Ανάμεσα στα όσα με πολύ σεβασμό ειπώθηκαν για την περίσταση τρομερή αίσθηση έκανε η πρόταση του Ηλία Πετρόπουλου για αγιοκατάταξη όλων των αθώων θυμάτων εκείνης της περιόδου και μάλιστα η αναγραφή στον Συναξαριστή της 19ης Μαΐου ως ημέρα της μαρτυρίας στο όνομα του Χριστού των χιλιάδων αθώων μαρτύρων της περιόδου εκείνης. Διότι δεν πρόκειται απλώς για μάρτυρες αλλά για Χριστομάρτυρες δολοφονημένους και εξοντωμένους με διάφορους δόλιους τρόπους υπό το καθεστώς της εποχής. Αυτό ίσως να αποτελέσει μια μεγάλη δικαίωση για τις ψυχές όλων των άταφων και αδικοχαμένων Ποντίων. Εκτός αυτού, θα υπάρχει μια επιπλέον αιτία να προσευχόμαστε στην Εκκλησία και να τιμούμε την ιερή και χριστεπώνυμη θυσία των παππούδων μας ως Αγίους νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας.

Η αγιοκατάταξη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας θα αποτελέσει και ένα ακόμη λόγο για την ανάδειξη του θέματος που θα φανερώνει και την θεολογική διάσταση της θυσίας των προγόνων μας, γεγονός που θα καταδεικνύει και το βαθύτερο νόημα της προσφοράς τους!