Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Θεσσαλονίκη: Χαρές και πανηγύρια από Τούρκους την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: Χαρές και πανηγύρια από Τούρκους την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Θεσσαλονίκη: Χαρές και πανηγύρια από Τούρκους την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων 

Χαρές και πανηγύρια από τους Τούρκους κατά τις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον «Εθνικό μας Αγώνα» στην κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα μαυροφορεμένες γυναίκες με κεριά στα χέρια ηγούνταν της πορείας, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, προς το τουρκικό προξενείο της πόλης στη μνήμη των 353.000 ψυχών, που εξοντώθηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.


Η κατοικία, που γεννήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κοσμικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν σημαιοστολισμένη χθες όπως και το τουρκικό προξενείο, που βρίσκεται μπροστά της. Σε κλίμα ενθουσιασμού, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του προξενείου, εορτάστηκε η «100 η επέτειος της εθνικής μας μάχης και ο εορτασμός του Ατατούρκ, της Νεολαίας και της Αθλητικής ημέρας» με τον Τούρκο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας. Μουσικά συγκροτήματα από την Κωνσταντινούπολη και η ομάδα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου «Έρευνας Παραδοσιακών Χορών του Τσανάκαλε» έδωσαν το παρών παρασύροντας τους συγκεντρωμένους Τούρκους στον χορό.


Και ενώ οι Τούρκοι χόρευαν στην κατοικία-μουσείο αφιερωμένη στην ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ επί της οδού Απόστολου Παύλου εκατοντάδες Έλληνες φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων έδιναν παρών μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας. «Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και για να απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της γενοκτονίας, κατά της βαρβαρότητας», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης, υπογραμμίζοντας πως «η άρνηση του θύτη εξακολουθεί 100 χρόνια μετά και υφίσταται».

Πηγή: Πρώτο Θέμα