Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη
Ο Τούρκος ακτιβιστής, Αλί Ερτέμ γονάτισε μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μπροστά από το μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια, όπως συνέβη και το πρωί. Ο Τούρκος ακτιβιστής υπέρ της αναγνώρισης γενοκτονιών, Αλί Αρτεμ κατέθεσε στεφάνι και γονάτισε μπροστά από το μνημείο κατά της διαρκείας της τέλεσης ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της γενοκτονίας.

Η πλατεία της Αγίας Σοφίας είχε πλημμυρίσει από ήχους ποντιακής λύρας από μουσικούς που παίζουν στην εξέδρα που είχε στηθεί, ενώ στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας ανταποκρίθηκαν σωματεία και πολίτες από όλη την Βόρεια Ελλάδα. 


Από το βήμα της εκδήλωσης ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: «Εκατό χρόνια και ακόμα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκατό χρόνια και ακόμα να υπάρξει συγγνώμη από την Τουρκία. Κάνουμε και εμείς λάθη. Μόλις το 1994 η ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Γιατί βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πως διαχειριζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Η ποντιακή Γενοκτονία και η αλήθεια της είναι αδιαπραγμάτευτη όπως είναι και η ιστορία των Ελλήνων, η Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σηκώσουμε το βάρος της ιστορικής ευθύνης και όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έρθει η ιστορική δικαίωση».

Νωρίτερα μίλησε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη αντίδραση του ελληνικού κράτους σε όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σήμερα σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.


«Περίμενα μέχρι πριν ανέβω στο βήμα αν το ελληνικό κράτος θα αντιδράσει σε αυτά που ειπώθηκαν στην Τουρκία. Ήταν οι Πόντιοι εισβολείς στο Πόντο; Από ποτέ;» ανέφερε η κ. Πατουλίδου, ζητώντας αναγνώριση της γενοκτονίας από την γειτονική χώρα. «Μια συγνώμη ζητήσαμε για να μπορούν και αυτοί να εξιλεωθούν και μόνο έτσι ίσως να τους αγκαλιάσουμε. Γιατί γενοκτονία ήταν και τίποτα λιγότερο» τόνισε.

Ο πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης από την πλευρά του σημείωσε πως φέτος, στην 100η επέτειο μνήμης, «παρατηρούμε μια μεταστροφή της πολιτικής της χώρας ως προς τις προσπάθειες αναγνώρισης, έστω και με ανακοινώσεις». Όπως είπε, δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες των ομοσπονδιών και των σωματείων αλλά πρέπει η ηγεσία της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Δεν επιθυμούμε και δεν πρέπει να αποκαθιστούμε την ελληνική πολιτεία, αυτή πρέπει να ηγηθεί στον αγώνα της αναγνώρισης. Μόνο τότε θα νιώσουμε ότι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας και θα φωνάξουμε «ποτέ ξανά» ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία στη Θεσσαλονίκη προς του Τουρκικό προξενείο. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν μαυροντυμένες γυναίκες με κεράκια ως ένδειξη πένθους για τους 353.000 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από τους Τούρκους. Πίσω τους ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι με πανό και λάβαρα, φωνάζοντας συνθήματα για το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Η πορεία κινήθηκε στην Εγνατία, μετέπειτα στην Ιασωνίδου και μέσω της Αγίας Δημητρίου κατέληξε στο Τουρκικό Προξενείο.