Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

«Τα σχολεία της Αυστραλίας πρέπει να διδάσκουν την αλήθεια για τον Κεμάλ Ατατούρκ»

«Τα σχολεία της Αυστραλίας πρέπει να διδάσκουν την αλήθεια για τον Κεμάλ Ατατούρκ»
«Τα σχολεία της Αυστραλίας πρέπει να διδάσκουν την αλήθεια για τον Κεμάλ Ατατούρκ»

Μια αλλιώτικη επιστολή διαμαρτυρίας έφθασε στα γραφεία της εφημερίδας μας. Αποστολέας η κ. Lee McBryde και παραλήπτης ο Υπουργός Παιδείας της Βικτώριας, James Merlino.

Η κ. McBryde είναι η μητέρα δύο κοριτσιών που φοιτούν στο Newtown Primary School στο Geelong και η διαμαρτυρία της αφορά μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο την τελευταία εβδομάδα του πρώτου τριμήνου και η οποία ήταν αφιερωμένη στην προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, εκπρόσωπος της ομάδας Φίλοι της Καλλίπολης απένειμε μια αναμνηστική πλακέτα στην οποία αναγραφόταν κάποια ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως ισχυρίζεται στην επιστολή της η κ. McBryde, εκείνη την ημέρα οι κόρες της επέστρεψαν από το σχολείο αγχωμένες και μπερδεμένες. Ο λόγος ήταν επειδή μετά από αυτή την παρουσίαση, τα παιδιά εξέλαβαν λανθασμένα ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι ήταν φίλοι των ANZACs.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πρόθεση του σχολείου να αναρτήσει την εν λόγω πλακέτα και την εμπλοκή του (σχολείου) με την ομάδα Φίλοι της Καλλίπολης, αναστάτωσαν την κ. McBryde και την εξώθησαν στο να απευθύνει αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά στην εν λόγω επιστολή:

«Οι λόγοι για τους οποίους είμαι αναστατωμένη είναι τρεις.

Πρώτον, επειδή είμαι απόγονος του William Cheeseman, ο οποίος πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι λάθος να αλλάζουμε την ιστορία και να παρουσιάζουμε τον εχθρό ως σύμμαχο, αλλά και προσβολή στο πρόσωπο όλων όσοι αγωνίστηκαν το να διδάσκουμε στα παιδιά μας κάτι που είναι ψέμα.

Δεύτερον, ψάχνοντας στην ιστοσελίδα των Φίλων της Καλλίπολης ενοχλήθηκα όταν είδα δηλώσεις του τύπου: «γιατί η Αυστραλία εισέβαλε σε μια χώρα που δεν είχε καμιά διαμάχη μαζί της».

Αυτή η δήλωση είναι υπερβολικά απλοϊκή, προπαγανδιστική και παραπλανητική. Οι συμμαχίες της Αυστραλίας μας οδήγησαν εκείνη την εποχή στην Καλλίπολη και ήμασταν τότε, όπως είμαστε και τώρα, μέρος μιας ομάδας συμμαχικών χωρών. Θεωρώ ότι οι Φίλοι της Καλλίπολης προωθούν μια άποψη που είναι ιστορικά ανακριβής.

Τρίτον, ο σύζυγός μου είναι πρώτης γενιάς Ελληνοαυστραλός.

Ο Kemal Ataturk υπήρξε ο αρχιτέκτονας της γενοκτονίας περισσοτέρων των 750.000 Ελλήνων και 1.5 εκατομμυρίου συνολικά Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων. Συνεπώς, το να υπάρχει μια ρήση του στον τοίχο του σχολείου των παιδιών μου είναι βαθιά προσβλητικό και θλιβερό».

Στη συνέχεια, η κ. McBryde αναφέρεται στη στιχομυθία που είχε με τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Amanda Hay, η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας πως όλοι έκαναν λάθη στον πόλεμο και παροτρύνοντάς την να προχωρήσει παρακάτω, αφήνοντας όλα αυτά στο παρελθόν.

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς απάντησε η κ. McBryde εξηγώντας ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη και επιπλέον απειλεί οποιαδήποτε χώρα προβαίνει σε αναγνώριση της γενοκτονίας».

«Ένα δημοτικό σχολείο στη Βικτώρια ποτέ δεν θα εντοίχιζε μια πλάκα που να αναφέρει λόγια που αποδίδονται στον Χίτλερ ή τον Στάλιν, γιατί, λοιπόν, κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό για τον Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι υπεύθυνος για φρικαλεότητες ίσου μεγέθους με εκείνες του Χίτλερ και του Στάλιν» αναρωτιέται.

Η επιστολή διαμαρτυρίας της μητέρας κλείνει πολύ χαρακτηριστικά, ως εξής:

«Το να αφήνουμε στο παρελθόν τις φρικαλεότητες και τα λάθη του παρελθόντος είναι θεμιτό, αφού όμως έχει προηγηθεί η αποδοχή κα η συγγνώμη από πλευράς όσων τα διέπραξαν. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα απορώ πάντα πώς ένα Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο της Βικτώριας παρουσιάζει με υπερηφάνεια τα λόγια ενός εγκληματία πολέμου σε πλάκα στο σχολείο».

Θα επανέλθουμε στο θέμα καθώς αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του Υπουργού Παιδείας στην ιδιαίτερη αυτή επιστολή.

Πηγή: NeosKosmos