Διεθνείς πρωτοβουλίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων από Μητσοτάκη |
Με την παρουσία μελών της κυβέρνησης, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτών και εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων και σωματείων τιμήθηκε από τη Βουλή η ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου στην ομιλία του ανέφερε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά ζητούν την αναγνώριση μια αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εκτενώς στις εκκαθαρίσεις που έγιναν εναντίον τους από τους Νεότουρκους, την μετακίνηση τους στην Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την ενσωμάτωση τους στη χώρα.
Υπογράμμισε ότι ο ποντιακός ελληνισμός συνέβαλε στην εθνική ομογενοποίηση και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων μπορεί να γίνει σήμερα ρατσισμός κατά άλλων.
Ενημέρωσε ότι στο νέο πρόγραμμα της ιστορίας στα σχολεία θα υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στις γενοκτονίες συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των Ποντίων.
Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην στελέχωση του κέντρου Ποντιακών Μελετών, αλλά και στη δημιουργία μουσείου στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβαση του με την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε νέος άνθρωπος στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την γενοκτονία των Ποντίων.
Αναφερόμενος στους διωγμούς και τις εκκαθαρίσεις εναντίον των Ποντίων της Μικράς Ασίας υπογράμμισε ότι η απάνθρωπη ασύμμετρη βία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός είναι ακριβώς ο λόγος που εγείρει τον ορισμό της γενοκτονίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους Πόντιους δεν πρέπει να εξαντλείται στις επετείους. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές θα προωθήσει στο ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ομάδα βουλευτών του κόμματος θα θέσει το ίδιο ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα η ΝΔ έθεσε το θέμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση μας να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ακόμα και όταν κάποιοι επιμένουν στην ανιστόρητη καταγραφή των γεγονότων που κηλιδώνουν τη γενοκτονία.
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης για την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπενθύμισε ότι προς σ' αυτή την κατεύθυνση είναι το πρόσφατο αίτημα της Φώφης Γεννηματά προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για τη δημιουργία σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ) αναφέρθηκε στις εκκαθαρίσεις του Ποντιακού ελληνισμού και τις συνέδεσε με όσα συμβαίνουν σήμερα στη Ανατολική Μεσόγειο με τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούν σωτηρία.
Ο Νίκος Νυφούδης (Ποτάμι) είπε ότι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένας στόχος που πρέπει να επιδιώξουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για νέες γενοκτονίες στο μέλλον.
Ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) δήλωσε ότι όσα χρόνια και αν περάσουν οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν, και πρόσθεσε ότι η 19η Μαΐου δεν είναι μια ημέρα μνήμης αλλά μια ημέρα βαθύτατης θλίψης. Είπε επίσης ότι η επέτειος της γενοκτονίας είναι σήμερα επίκαιρη λόγω των παράλογων φωνών που έχουν υψωθεί από την πλευρά της απέναντι πλευράς του Αιγαίου.
Πηγή: TheTOC